136 четения

Грандиозен парад на мощна спасителна техника показаха в Горна Оряховица

Алпинистите на отряда впечатлиха кмета Добромир Добрев с уменията си

ЗА ПРЪВ ПЪТ НАВРЪХ ПРАЗНИКА НА ПОЖАРНАТА 14 СЕПТЕМВРИ извадиха на показ всичките 26 противопожарни и спасителни машини в двора на Спасителния отряд в Горна Оряховица. Те преминаха в грандиозен парад пред очите на деца от детските градини, началници на службите и куп официални лица, сред които областният управител Любомира Попова и кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев. „Един от нас“ и „спасител“ бе наречен градоначалникът от началника на сектора инж. Стефан Личев, защото винаги помага на огнеборците.

МОБИЛНО АТВ, С КОЕТО ПОСЛЕДНО СА СПАСЕНИ ХОРА ОТ ХИЖА КРАЙ РАЙКОВЦИ, три уазки, автомобили за спасяване в планината, емтелбета, зилове, влекачи с платформи, автокранът от 30 метра, мобилния команден център, всъдеходите „Амфибия“, товарачи за изграждане на разрушени при природни бедствия обекти и още много модерни машини видяха малки и големи на парада.

Техниката бе осветена от отец Киприян.
Техниката бе осветена от отец Киприян.

За церемонията бе поканен и отец Киприян, който поръси за здраве техниката и екипите, които работят с тях. В сектор „Специализирани оперативни дейности“ в Горна Оряховица сега работят 36 души. Началникът Стефан Личев е шеф от миналата година и е на 32 години. Той подчерта, че секторът спасява хора в няколко области. Преди две години МВР сформира осем такива мегаотряда в страната. От трибуната на официалното мероприятие началникът припомни за геройските постъпки на отряда през последните години у нас и в чужбина. В перфектния сценарий бе включено и показно спасяване на хора и евакуация при земетресение с 30-метровата автостълба, която по щат се числи към пожарната във В. Търново. Алпинистът Калин Иванов и колегите му Милко, Мирослав, Минчо и Петър демонстрираха как за броени минути може да се спаси човек и как самите спасители могат също да оцелеят при бедствието благодарение на линомета, с който е снабден алпийският автомобил. Най-младият в групата Петър Костадинов едновременно е и водолаз. Алпинистите обясниха,че техният „Форд Рейнджър Алпи„ е окомплектован с алпийско оборудване за спасяване на граждани посредством алпийски способи. Има носилка за спасяване, евакуиране и

Алпинисти показаха спасителна техника.
Алпинисти показаха спасителна техника.

транспортиране на пострадал, акумулаторни къртачи, тринога и други характерни инструменти, използващи се в алпийската дейност. За децата най-интересна бе верижната машина, която прилича на танк. За другите гости и официални лица обаче любопитен бе автомобилът за радиационна, химическа и биологична защита, снабден с GPS система. На демонстрацията бе изложена и палатка за такъв род бедствия, която бе показана на кмета Добрев от Стефан Личев.

Нели СУКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *