31 четения

Изкуствен интелект разпознава по снимка дали човек е гей

Американски учени обучиха изкуствен интелект да разпознава сексуалната ориентация на човека по снимка, като постигнаха 91 процента точност, съобщава в. „Дейли мейл“.
Компютърът правел измервания на различни съотношения на лицето от фотографията. Той запомнял кои данни са с по-голяма вероятност да принадлежат на хетеро- и хомосексуални индивиди. За целта били свалени от американски сайтове за запознанства на 36 630 лица на мъже и 38 593 на жени. Всички потребители били обявили в профилите си своята сексуална ориентация.
Сканирайки дигитално контурите на лицето, скулите, носа, брадичката, компютрите извършили множество измервания и съставили съответните съотношения. След това запаметили тези данни, които по-скоро биха принадлежали на хомо-, а не на хетеросексуални субекти. Когато алгоритъмът, асоцииран с гей-представителите бил изготвен, на системата били показвани нарочно подбрани портрети на двойка мъже с различаваща се сексуална ориентация. Системата я отгатвала в 91 процента от случаите.
При дамите изкуственият интелект изпитал по-големи затруднения. Точността спаднала до 83 процента от случаите. Разработката е дело на екипа на Майкъл Косински от Станфордския университет.
Той обясни как действа софтуерът – в майчината утроба хормони от рода на тестостерона влияят на развитието на костната система на зародиша. От друга страна същите хормони играят важна роля в определянето на сексуалността на човека. Изкуственият интелект може да обработва, анализира и интерпретира тези сигнали.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!