5 четения

Консумацията на пълнозърнести продукти е свързана с понижен риск от рак на дебелото черво

Ако искате да се предпазите от рак на дебелото черво, включвайте повече пълнозърнести продукти в менюто си, съветват експерти от САЩ, цитирани от в. „Дейли експрес“.
Авторите на проучване от Американския институт за изследване на рака са установили, че консумацията на повече продукти като кафяв ориз и пълнозърнест хляб е свързана с понижен риск от колоректален рак.
Според специалистите три порции (90 грама) пълнозърнести продукти дневно намаляват със 17 процента опасността от развитие на злокачественото заболяване.
Изследването е поредното, което потвърждава, че богатите на фибри продукти допринасят за понижаване на риска от рак на дебелото черво.
Проучването потвърждава резултатите от редица предишни изследвания, според които опасността от колоректален рак се увеличава в резултат на повишена консумация на червено месо – свинско или говеждо, преработено месо – колбаси, затлъстяване и наднормено тегло, употреба на две или повече алкохолни напитки дневно, както и на понижена физическа активност.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!