103 четения

Рекорд за Гинес. 23 години обитателите на жилищен комплекс ходят по мъките, търновският кмет е последната им надежда

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС СПОКОЙНО МОЖЕ ДА КАНДИДАТСТВА ЗА ГИНЕС, ТЪЙ КАТО ПОВЕЧЕ ОТ 23 Г. СЛЕД ПОСТРОЯВАНЕТО СИ… ОЩЕ НЕ Е ВЪВЕДЕН В ЕКСПЛОАТАЦИЯ, но въпреки това е пълен с обитатели, които имат стриктни партиди за ток и вода и си плащат чинно. Живущите в него ще направят трети пореден опит да си осигурят необходимите документи сами, а животът на повечето се е превърнал в истинско ходене по мъките и изучаване на необходимите закони, както и битка да си защитят крупните вложения в сграда, която, ако се спазват строителните норми, би трябвало да бъде съборена отдавна. 8-етажните блокове на бул. „България“ 43 заедно със съседните секции на комплекса приютяват над 250 семейства. Блоковете все още нямат акт 15 и акт 16, още от 1994/95 г., когато са построени от предприемача Иван Чакъров, който вече не е между живите, и този факт прави казуса още по-неразрешим. През последните няколко години собственици на имоти тук правят отчаян опит сами да си издействат документи за въвеждане в експлоатация и да си узаконят пребиваването. „Събрахме по 300 лв. на човек, издействахме си технически експертизи за асансьорите, елинсталациите, общите части, ВиК и т.н. Тъкмо събрахме всички документи и се успокоихме, домоуправителят ни отиде да живее на село и отказа да се занимава повече. Избрахме нов, но се оказа, че всички експертизи и документи вече са с изтекла давност и трябва да плащаме и провеждаме всички процедури наново“, коментираха за „Борба“ част от живущите, които вече са на ръба на отчаянието. Липсата на акт 16 пречи сградата да се впише в кадастъра, което обезсмисля и вариантите за продажби. „Кой би си купил имот в подобен блок и коя банка би финансирала подобна сделка?“, коментират собственици.

По всички правила на строителните норми сградата е следвало да бъде спряна от надзорниците още докато са я правили, тъй като не отговоря на стандартите, но въпреки произвола тя е завършена и разпродадена. „Случаят напомня принципа на Дивия Запад, където каубоите първо стрелят, после мислят. У нас първо се строи, а после се узаконява. Поне преди беше така, а тук ситуацията го доказва. Много трудно е да се съберат стотици представители на обитателите, да им вземеш пари и някой после да тръгне да се занимава с институции и да вади документи“, разказват хората. Но мъките на нещастните обитатели не свършват дотук.

ОЩЕ ПРИ ВЛИЗАНЕТО СИ В БЛОКА ВСЕКИ СТРОИТЕЛ И ДАЖЕ НЕСПЕЦИАЛИСТ СЕ ХВАЩА ЗА ГЛАВАТА. Влагата се процежда от тавана до партера. Разликата в нивата на таваните е видима и на места достига и до 20 см. Дограмата е затъкната директно върху фасадата, без да е подмазана, а на места прозорците даже нямат маджун и корозивно покритие.

Истинският ужас обаче е в мазетата, които са на две нива. Само първото е използваемо и достъпът до него е възможен. Второто ниво мазета… не е използвано и до ден днешен, независимо че блокът е построен преди повече от 20 години, установи наша проверка.

Още по-зле е обаче в съседните секции на сградата, където стаите са по 2,20 – 2,40 м при норматив от 2,70 м. Именно това е една от пречките за въвеждане в експлоатация. За да вдигнат повече етажи от позволеното, множество строители прибягваха именно до тази тънкост – по-ниски тавани, което впоследствие прави сградите им незаконосъобразни. Блоковете на предприемача Иван Чакъров са едни от първите новопостроени във В. Търново, но нямат никаква изолация. За мнозина инвестицията в саниране може да се окаже равностойна на тази за нов апартамент. Само за част от секциите откъм ул. „Краков“ строителят навремето е получил разрешение от тогавашния регионален министър Валентин Церовски и е успял да ги въведе в експлоатация. Според закона спорни градежи над 19 метра се узаконяват само с изричното съгласие на министъра. Сега вече и общините имат по-големи правомощия и надеждата на хората един ден да живеят в законен блок е насочена към кмета Даниел Панов.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

4 коментара за “Рекорд за Гинес. 23 години обитателите на жилищен комплекс ходят по мъките, търновският кмет е последната им надежда

 • 14.09.2017 в 9:14
  Permalink

  Какви мъки 23 години да не плащаш по 200лв. данък на общината си е кеф.

  Отговор
 • 14.09.2017 в 12:07
  Permalink

  Г-н бай Този.. напротив данъци си плащаме поне в секцията на бул. България 45, защото поне имаме нотариални актове, но общината винаги си е събирала таксите. Как това е възможно след като сградата не е законна трябва да отговори самата община. В случаят на нашата секция, както и на останалите, сами сме задвижили всички процедури, дори си закупихме асансьорна кабина, която е пусната в експлоатация. В момента нашата сграда е с временен акт 15, но процедурата отново е спряна, защото адвоката, който я движи реши, че иска още пари. А най-лошото е , че повечето собственици вече не живеят тук, защото им писна от цялото ходене по мъките и издирването им граничи с невъзможното. Та как аджаба да се съберат пари от хора, които ги няма, които не плащат никакви такси във входа или са си пуснали незаконни квартиранти, които не отварят вратата нито на касиер, нито на домоуправител. През годините сме пръснали хиляди левове, а цялата държавна бюрокрация единствено пречи и усложнява ситуацията още повече.

  Отговор
 • 14.09.2017 в 12:52
  Permalink

  Нидейти рива, и аз съм участвал в строежа на тоя блок.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!