Слабата електрична стимулация подобрява паметта | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Слабата електрична стимулация подобрява паметта

Публикувана на: 14.09.2017г. 3 прегледа

Малката електрична стимулация активира функционирането на мозъка, сочат резултатите от изследване, цитирани от Лайф.
В рамките на продължителни експерименти невролози от Медицинския колеж на Джорджия заключили, че кратковременната електрична стимулация е с положително въздействие върху паметта. С времето мозъците на засегнати от болестта на Алцхаймер пациенти губят способността си за подобно стимулиране. Слабите електрични импулси допринасят за активиране на базалните ганглии в главния мозък и на невромедиатора ацетилхолин. По мнението на учените, електричната стимулация може не само да окаже значително влияние върху хора, засегнати от невродегенеративни болести, но и да възстанови в значителна степен мозъчната активност след поредица травми.
Въз основа на резултатите от изследването вече е разработен експериментален терапевтичен метод, който се свежда до прилагане на 60 микроимпулса в секунда в разстояние на 20 секунди, последвани от 40-секундна пауза. Учените са уверени, че стимулирането на главния мозък ще доведе до създаване на по-ефикасен метод на лечение в сравнение с използването на химически препарати.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>