6 четения

Фасадите на сградите объркват прилепите

Гладките вертикални фасади от стъкло и стомана на сградите объркват функциониращата като радар ехолокационна система на прилепите, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
Това обяснява защо толкова много прилепи са открити мъртви или ранени край сгради. Според авторите на изследването, получените резултати свидетелстват за вредния ефект от конструкциите и човешката дейност върху дивата фауна.
Учени под ръководството на Щефан Грейф от института Макс Планк по орнитология в Германия наблюдавали европейски прилепи Myotis myotis – дребни бозайници от семейство гладконоси прилепи, които летели в мрака в тунел с правоъгълна форма. Две метални плочи – вертикална и хоризонтална, били поставени в ъгъл в тунела. 19 от общо 21 прилепа, които прекосили тунела, се блъснали най-малко веднъж във вертикалната плоча. Нито един прилеп обаче не се блъснал в хоризонталната плоча.
В естествения им хабитат гладките вертикални повърхности са рядкост, докато хоризонталните, като например водните, са многобройни.
Когато се блъскат във вертикална плоча, прилепите издават по-малко ултразвуци пред нея, като се доближават под остър ъгъл и с по-голяма скорост.
Същите наблюдения са направени с други три вида прилепи край пещери.
Според учените, това показва, че прилепите улавят в последния момент отразеното от вертикални повърхности ехо и затова често не успяват да избегнат препятствие пред себе си.
Тези бозайници са с важна роля в екосистемите – хранят се с унищожаващи реколтите насекоми и пренасят полена на някои растения.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!