109 четения

Шест дами и четирима мъже създадоха група за български и руски песни „Веселие“

ПЕСНИ НА „ЛЮБЕ“ И „ФАМИЛИЯ ТОНИКА“, НА ПЕТЪР ЧЕРНЕВ И БОГДАНА КАРАДОЧЕВА събират в репертоара си шест дами и четирима мъже, които преди година решили да си направят вокално-инструментална група и я нарекли „Веселие“. Всички в групата са непрофесионални певци, работят като преподаватели и психолози, някои майсторят вкусни торти, други си имат бизнес. Но две вечери в седмицата зарязват професионалните си ангажименти и се събират, за да пеят. И въпреки немногото репетиции, които имат зад гърба си, те вече са успели да направят няколко престижни изяви. Едно от участията им било пред руснаците, които се събраха във Велико Търново на традиционната си среща на съотечествениците през юни. Тогава в старата столица пристигна и посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров. За това участие пък ги харесали след представянето им на фестивала на руската песен, който се провежда в Полски Тръмбеш.

Петьо Панайотов е художествен ръководител на състава. Той поел групата от колегата си Владимир Габров, който работил с четири от изпълнителките – Елка Иванова, Таня Узунова, Йонка Нуркова и Зорница Белчева. Заедно с него дамите започнали да трупат репертоар само от руски песни.

Сега обаче групата разучава и песни от най-добрите години на българската популярна музика. „Разучаваме мелодични песни с добри вокали, защото силата на момичетата ми е именно във вокалите. Търсим позабравени шлагери и някой ден в репертоара ни ще има и песни на „АББА“, обяснява ръководителят на състава. Дамите пеят на четири гласа. За това ги предизвикал Петьо Панайотов, който признава, че когато за първи път им казал, че ще пеят четириглас, те си изгубили гласовете от притеснение. Опитали обаче и разбрали, че за тях няма невъзможни неща.

Когато репетициите понапреднали, г-н Панайотов решил да покани цигуларката Дочка Михова, за да поработи с гласовете на певиците. Тя приела, харесали се взаимно с момичетата и взаимната работа вече дава резултати. Дочка Михова направила чудеса с дамите, които само след няколко седмици толкова напреднали, че вече наистина няма песен, която да им се опре. Освен вокалисти в групата има трима китаристи. Петьо Панайотов свири на пиано и на бас, но е решил да си намери колега. „Искам да открия или пианист, или басист, за да остана аз да свиря само на единия инструмент. Понякога самата Дочка Михова свири на цигулка, когато песента позволява този инструмент, и се получава чудесно. Затова след всяка репетиция все по-смело мечтая да направим концерт със струнния оркестър на Дочка Михова“, казва Петьо Панайотов. И допълва, че идеята му е концертът да е готов през декември и да бъде посветен на благотворителна кауза.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!