Отрова от огнени мравки ще послужи за лекуване на псориазис

Ново проучване на университетите Емъри и Кейс Уестърн установи, че съставките, които се срещат в отровата на огнените мравки,могат да спрат удебеляването на кожата и инфекцията при псориазис, съобщава агенция ЮПИ.
Учените направили тестове с мишки с псориазис, за да изпробват върху тях съставката соленопсин – главният токсичен компонент в отровата на огнените мравки. Тя химически наподобява церамидите – липидите, осигуряващи бариерната функция на кожата.
Оказало се, че соленопсинът намалява уплътняването на кожата при псориазис с 30 процента. Според автора на изследването д-р Джак Арбайзър соленопсинът и неговите деривати могат да спомогнат за пълното възстановяване на бариерните функции на кожата.
При направените опити се установило, че мишките, третирани със соленопсин, показали 50 процентно намаление на имунните клетки, инфилтрирани през кожата. Приложена върху култура от имунни клетки, съставката намалила производството им на възпалителния сигнал IL-22 и увеличила производството на антивъзпалителния IL-12

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.