Новини

Полицаи ще охраняват училищата на 15 септември

ПОЛИЦАИ ЩЕ ОХРАНЯВАТ ВСИЧКИ УЧИЛИЩА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА 15 СЕПТЕМВРИ. Униформените ще следят водачите на превозни средства да спазват правилата за движение и ще осигурят безопасността на всички ученици. Полицаи ще останат до децата и през целия октомври, особено ако училището се намира на оживено кръстовище и в него има много ученици, за малките населени места полицаи обаче не достигат, съобщи вчера Благомира Дочева от сектор „Пътна полиция”.

944 са пътнотранспортните произшествия, станали на територията на областта от началото на годината до средата на септември. 124 от инцидентите са тежки. 16 души са загинали, 160 са ранените, като 18 от тях са деца. Спрямо същия период на миналата година тежките катастрофи са намалели, по-малко са и ранените, но броят на загиналите остава същия, каза още Благомира Дочева. И допълни, че по-голямата част от ранените деца са били пътници в катастрофиралите автомобили, две са пострадали на пешеходни пътеки, а едно при злополука, която то самото е предизвикало като шофьор.

Намалява броят на малолетните и непълнолетните лица, които са станали жертви на престъпления в областта. По-малко са и престъпленията, извършени от деца, показва статистиката на Детска педагогическа стая. Извършените престъпления за първите девет месеца на годината са 148 срещу 185 за същия период на 2016 г. Жертвите на престъпления са 46 при 51 за м.г. На отчет се водят 350 деца, които са с 40 по-малко спрямо предходния период, коментира инспектор Ивелин Иванов от Детска педагогическа стая.

Брошури със съвети за безопасно движение по улицата, с информация за дейността на Детска педагогическа стая „Опасно непознат“ ще бъдат раздадени на всички първокласници. От националната кампания „Не продавай алкохол на непълнолетни” в региона ще бъдат разпространени 20 комплекта в търговски обекти, които се намират близо до учебни заведения и детски градини. Основният акцент ще бъде поставен в програмата „Полиция в училищата”, тъй като област Велико Търново ще се кандидатира за европейската награда по превенция, която тази година е свързана с киберпрестъпленията. Продължава и дейността на осемте детски полицейски управления в областта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *