Новини

157 първокласници тръгват на училище в община Павликени

157 СА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ В ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ. ДЕЦАТА СА РАЗПРЕДЕЛЕНИ В ПЕТ ПАРАЛЕЛКИ В ПЕТ ОТ УЧИЛИЩАТА В ОБЩИНАТА. Най-много са първолаците в СУ „Бачо Киро“, където са направени три класа с общо 60 деца. 48 седемгодишни са записани в ОУ „Св. Климент Охридски“ в две паралелки. По един клас тръгва в град Бяла черква и с. Батак. Рекорд поставят в село Върбовка, където 27 деца започват училище тази есен.

Всеки от тях ще получи два подаръка от кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов. Книжката „Кукуригу петленце“ със стихове за деца от Цанко Церковски е първият подарък. Тя беше преиздадена специално за първия учебен ден по обща инициатива на Община Павликени и Исторически музей Бяла черква и съдържа всички стихотворения от оригиналното издание от 1956 г. Това е единствената книжка, която поетът на българското село посвещава на най-малките читатели. Сред текстовете е популярното стихотворение „Прела баба“ и още 35 творби. Книжката е богато илюстрирана.

Община Павликени продължава традицията си да зарадва децата с книжки на местни автори. В изминалите години подаръкът за тях беше илюстрованата книжка „Веселите петлета” от павликенския автор Атанас Мочуров, специално преиздание на оригиналния текст от 1976 г., което общината финансира, за да припомни добрите традиции в издаването на български детски книжки.

„Родолюбива азбука“ е вторият подарък за първокласниците. По традиция в последните три години децата получават специално изработената азбука. Върху добре оформен лист картон са представени 30-те букви от азбуката, като към всяка от тях е добавена думичка, свързана с бита, историята, кулутурата и природата на Павликени. Азбуката е красиво илюстрирана от художника Мартин Петров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *