125 четения

Забъркаха ферма в Поликраище в скандала с отровните яйца

Прокуратурата се самосезира и започна разследване

 

Над 300 000 яйца, за който вече е установено, че са замърсени с фипронил, ще бъдат унищожени, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново д-р Станимир Спасов. Около 190 000 от тях са иззети от търговската мрежа, а останалите от складове и сгради на самата фирма производител „Консорциум Агробизнес” АД – Поликраище. Успоредно с тази мярка от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са наложили временна възбрана за цялото количество налични яйца в стопанството до изясняване на случая. Вече е установено, че замърсените яйца не са от всички сгради на фермата, а само от една. Предстои да се изясни коя е тя. „Взети са проби, които ще бъдат дадени за лабораторен анализ за официален контрол. До изясняването на случая имаме назначен наш инспектор във фирмата, който да извършва наблюдение и контрол”, каза още д-р Спасов.

„Спокоен съм, че с нашите яйца хората няма да се отровят. Ако се установи, че взетите проби от продукцията във фермата са чисти, те може да бъдат върнати обратно на пазара”, заяви д-р Ивайло Къдрев, ветеринарен лекар и ръководител на отдел „Животновъдство“ във фирма „Консорциум Агробизнес” АД. Според д-р Къдрев няма място за паника относно живота и здравето на хората, които са консумирали от тези яйца. Той обясни, че откритият фипронил е инсектицид, който се използва за борба с кърлежи, кокошинки и др. при кокошките и пилетата. Яйцата са от кокошки носачки, отглеждани във фермата от еднодневни пилета, които пък изкупуват от фирма в Костинброд – „Булагро”. „Ние регулярно вземаме проби от яйцата, но до този момент те са били винаги отрицателни и в тях не сме откривали фипронил. Сега контролиращите инстанции взеха също проби, чийто резултати чакаме с голямо нетърпение, за да се установи дали проблемът е при нас, или след като яйцата са напуснали нашата ферма, по пътя към търговската мрежа”, каза д-р Къдрев. Той успокои хората, че фипронилът не опасен за човека и няма място за притеснение. „Човек не може да се отрови, ако изяде едно, две или дори десет заразени яйца. Установено е, че съдържание на фипронил до 0,75 мг/кг е безопасно за човешкия организъм. А в случая сега става дума за открито 0,027 мг/кг., т.е. около 27 – 28 пъти по-ниско. За да има фипронилът някаква реакция върху човешкия организъм, трябва един човек да яде по три тона заразени яйца в продължение на един месец. Давате ли си сметка за какво количество говорим”, коментира д-р Къдрев. Ветеринарният лекар обясни и още нещо доста любопитно. „При животните има едно такова положение, че болно животно не може да дава продукция. Т.е. една болна кокошка не може да снася яйца или най-малкото ще има намалена продуктивност. А при нашите кокошки носачки такова нещо няма. Те продължават да снасят нормално”, категоричен е докторът. И още нещо, за което д-р Къдрев недоумява. Откъде се е взел фипронилът в техните яйца, след като в тяхната ферма този инсектицид изобщо не се използва за предпазване на кокошките от паразити. Ветеринарят не пожела да коментира дали скандалът с яйцата и намесата на тяхната фирма не е възможно да е предизвикан от конкуренти в бранша.

Потърсихме и второ мнение на ветеринар, който да обясни действието на фипронила върху човешкия организъм. Д-р Евгени Евтимов потвърди казаното от своя колега и допълни, че препаратът често се използва за обезпаразитяване от въшки. „Представете си колко е безвредно, щом майки го използват върху косата на децата си. Освен това някои хора го употребяват срещу хлебарки. С фипронил третират самата стая и няма проблем да я обитават след това”, коментира специалистът.

В петък Районната прокуратура в Горна Оряховица се самосезира за яйцата с фипронил и започна своя проверка за извършено престъпление от общ характер по чл. 350 ал. 1. Според този член „който изготви храни или питиета, предназначени за общо ползване, по такъв начин, че в тях се създават или попадат опасни за здравето вещества, се наказва с лишаване от свобода до пет години”. От държавното обвинение ще изискат от Българската агенция по безопасност на храните необходимите документи, за да се изясни дали по случая да бъде образувано досъдебно производство.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Забъркаха ферма в Поликраище в скандала с отровните яйца

 • 18.09.2017 в 5:03
  Permalink

  Kupixme koko6ki nosachki ot sushtata ferma. Mogat li da see konsumurat texnite yayza?

  Отговор
 • 18.09.2017 в 14:24
  Permalink

  Бакалов научете се да пишете на български и тогава си задайте въпроса отново.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!