71 четения

Най-ранните примати са скачали по клоните като акробати

Фосил на глезен на 52 милиона години може да пренапише историята на човека, защото показва, че най-ранните примати са скачали умело по дърветата, съобщи в. „Дейли мейл“.
Формата и размерът на малката кост, намерена във Франция, показват, че най-ранните ни предшественици са огъвали и протягали глезените си, за да скочат във въздуха. Те не само са тичали по клоните, а и са скачали между дърветата, като са се хващали здраво за дънерите и клоните със стъпалата си.
Специалистите мислеха, че предшествениците на хората, маймуните и човекоподобните маймуни са били тромави и бавни. Новото изследване обаче показа, че първите примати, които са били големи колкото катерици, са скачали ловко из дърветата.
Фосилът е от Donrussellia provinciialis – един от най-ранните представители на приматите. На еволюционното дърво той е на един клон с лемурите, лоритата и галагото. Триизмерното сканиране на глезена обаче разкри, че глезенът не прилича на този на приматите, а по-скоро на дървесните земеровки и други видове.
Костта показва, че първите примати са скачали като акробати много по-рано, отколкото мислеха специалистите досега. Умението да висят на тънки клони и да лазят по дърветата е еволюирало по-късно.
Малката кост е намерена близо до каменоломна в Марсилия преди 30 години. сега е изследвана от учени от американския университет Дюк.
Много биолози мислят, че общият предшественик на всички примати е бил малък и е тичал по тънки клони.
Във фосилната история приматите се появяват преди около 57 милиона години. Те бързо се разделят на две групи. В едната сега са лемурите, а в другата маймуните и хората. Общите им черти са ръце, които могат да хващат, и стъпала, а не птичи крака. Това сочи към общ предшественик.
Според учените изследваната кост е от най-примитивния известен представител на първата група.
Откритието е важно, защото според неотдавнашни изследвания, групата, от която произлиза човекът, също е била с отлични скачачи. Ако всички примати са се движели акробатично по дърветата, трудно ще бъде установено какво е стояло зад първоначалната им еволюция.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *