Щастлива майка за пръв път гушна рожбата си в семейната стая към търновската неонатология | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Щастлива майка за пръв път гушна рожбата си в семейната стая към търновската неонатология

Публикувана на: 18.09.2017г. 253 прегледа

10 майки на преждевременно родени бебета са се възползвали от семейната стая, която преди месец бе открита към отделението по неонатология при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Звеното е част от националната програма за подобряване на грижата за недоносени пеленачета, а средствата за обзавеждането и привеждането й в определения по световен стандарт ред са изцяло дарени от фондация „Нашите недоносени деца“.

Щастието за пръв път да гушне и остане насаме със своята рожба в стаята „майка – бебе“ преживя Йорданка Йорданова от Велико Търново. Жената сподели, че малкият Калоян се появил на бял свят 45 дни по-рано от очакваното. Момченцето се родило на 1 септември и тежало 2180 г, а след това теглото му спаднало до 1900 г. „Наложи се неонатолозите да му окажат специални грижи и го сложиха в кувьоз. Докато беше в интензивния сектор, имах право само да го погалвам и да го наблюдавам през стъклото 30 минути на ден“, разказа тя. Калоян бил на парантерално хранене и когато жизнените му показатели се стабилизирали, вече бил готов да попадне в прегръдките на двамата си родители. Таткото на момченцето също присъстваше на първата среща благодарение на семейната стая. Тя позволява уединение с малкото човече, тъй като свижданията са насаме, без присъствието на други родилки и медицински персонал.

„В стаята „майка – бебе“ се осъществява така важната за недоносените бебета грижа „кенгуру“. Това представлява допир кожа до кожа и води до много ползи за двете страни. Методът е особено популярен в чужбина и отскоро навлиза и в България“, обясни началникът на отделението по неонатология д-р Кина Николова. Тя уточни, че когато детето е в ръцете на майката, се благоприятства температурната му регулация, стабилизират се дихателната и сърдечната честота и намалява броят на вътреболничните инфекции.

„Кенгуру грижата допринася за поддържане на лактацията и помага на майките да преодолеят депресията след преждевременно раждане“, допълни неонатоложката.

Семейната стая осигурява най-добрия преход между болнична и извънболнична грижа за недоносените бебета. Оборудвана е с майчино легло, диван, кресло за кърмене, детско креватче, самостоятелен санитарен възел, както и кантар, за да може пеленачето да бъде претеглено преди и след кърмене. В нея по всяко време медицинският персонал може да покаже и обясни как трябва да се отглеждат вкъщи преждевременно родените деца. Такива стаи вече отвориха врати в София и Пловдив.

В още две направления за подобряване на грижите за недоносени работят вече търновските неонатолози. Едното е насочено към увеличаване достъпа и времето за свиждане до интензивното звено, а другото касае 6-годишно проследяване на бебетата за превенция от дългосрочни последствия.

В момента в интензивния сектор са настанени 5 бебета, а през лятото капацитетът на отделението е бил запълнен изцяло.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *