Търновските депутати от БСП представиха акцентите на левицата в новия парламентарен сезон | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновските депутати от БСП представиха акцентите на левицата в новия парламентарен сезон

Публикувана на: 19.09.2017г. 369 прегледа

ПОДГОТОВКАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПРЕЗ 2018 Г. И ПРИЕМАНЕТО НА БЮДЖЕТА НА СТРАНАТА са основните акценти на парламентарната група на „БСП за България” за новия политически сезон. Това обяви вчера във Велико Търново депутатът от БСП Весела Лечева.

„За нас основна цел, следвайки тези два основни акцента, ще бъде изпълнението на нашето обещание за борба с бедността и повишаване на доходите. Велико Търново е част от тази политика, защото е сред градовете с най-ниска безработица, но и с най-ниски доходи. Това за нас ще бъде приоритет в законодателната ни дейност и секторните ни политики, които ще бъдат отразени в изготвянето на алтернативен бюджет по време на неговото обсъждане”, допълни Весела Лечева.

Като мерки за борба с бедността и по-високите доходи социалистите посочиха три насоки, в които ще работят, а именно образование и наука, икономика и производство и борба с корупцията. Относно образованието народните представители посочиха, че усилията им ще бъдат насочени към задълбочаващия се процес на отпадане на деца от училище и увеличаващата се неграмотност. Като изключително сериозен посочиха и проблема със закриването на училища и разделението на учебните заведения на „бедни” и „богати” вследствие на делегираните бюджети.

От БСП обявиха още, че ще предложат нов закон за функционирането на Българската банка за развитие, която е създадена да подпомага малкия и средния бизнес, а не само големите търговски обекти, както е в момента. В тази връзка от левицата ще настояват за ограничаване на лимитите на отпусканите кредити на търговските обекти, за да защитят малкия и средния бизнес”, подчерта Весела Лечева.

ЗА НОВИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ СЕЗОН ОТ БСП ПОДГОТВЯТ ОЩЕ СОБСТВЕНА КОНЦЕПЦИЯ НА ЗАКОНА ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА. Тя предвижда създаване на специална комисия, която ще се концентрира върху корупцията по високите и средните етажи на властта, подчерта депутатът Явор Божанков, който е член на правната комисия в парламента. И допълни, че новата структура ще е по-оперативна, ще разследва определен кръг лица, ще събира доказателства, докато се достигне до обвинителен акт. Предложението на левицата е председателят на агенцията да бъде назначен от президента, а неговите заместници от Народното събрание, за да има разделение на властите.

Относно местната политика един от големите проблеми е разделението на общините по партийна принадлежност. В тази връзка от БСП са сезирали Конституционния съд, тъй като смятат, че управляващото мнозинство от ГЕРБ умишлено занижава приходната част на бюджета, за да се реализират излишъци, които след това разпределя не чрез Закона за държавния бюджет, а еднолично, с решение на премиера и постановление на Министерския съвет.

Като пример посочиха, че с последното постановление на МС от 28 юли са разпределени 20 млн. лв. за 31 общини, чиито кметове са от ДПС, 10 млн. лв. за 14 общини на ГЕРБ и близо 1 млн. лв. за общини на БСП. Народните представители от левицата подчертаха, че не са против да се финансират общините, а са против начина, по който се прави това, и затова ще настояват за ясни и прозрачни правила.

Весела БАЙЧЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!