За две години д-р Венелина Михайлова стана любимка на търновските жени | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

За две години д-р Венелина Михайлова стана любимка на търновските жени

Публикувана на: 19.09.2017г. 7151 прегледа

ПРИЗВАНИЕ И ОТДАДЕНОСТ СА ДВЕТЕ ДУМИ, КОИТО НАЙ-ДОБРЕ ХАРАКТЕРИЗИРАТ МЛАДАТА СПЕЦИАЛИСТКА по акушерство и гинекология д-р Венелина Михайлова. Тя е част от екипа на търновското родилно отделение и ученичка на доц. д-р Светлозар Стойков. Преди почти две години пристига в старата столица и не след дълго успява да си изгради име, което всяка нейна пациентка свързва с добро. Д-р Михайлова е от Свищов и от дете искала да бъде лекар, затова след седми клас кандидатствала в ПМГ „Васил Друмев” и била приета в паралелка с профил биология. „И досега твърдя, че средното образование дори е по-важно от висшето, защото в тази крехка възраст човек оформя голяма част от по-нататъшната си личност. Много важни са обкръжението и хората, на които се възхищаваш и искаш да подражаваш. Тази гимназия е невероятна школа и това ми помогна да преодолея без особени проблеми летвата при приема за медицина, която тогава никак не беше ниска”, споделя Венелина.

Оценките от кандидатстудентските изпити били високи и това й дало зелена светлина към Медицинския университет във Варна и Стара Загора. Избрала Града на липите и никога не съжалява, че точно там е завършила висшето си образование. След учебните занятия отивала в местното АГ отделение, където обличала с опит прочетеното в медицинските книги. Във времето, когато взела държавните си изпити, липсвала яснота относно приема за последващи специализации, тъй като три предходни години били с нулев прием. Това довело до формиране на сериозна конкуренция, както и отправяне на част от колегите й към Германия. „Аз продължих да вярвам, да прекарвам времето си в АГО и в подготовка за евентуални изпити за зачисляване за специализация. Обявиха конкурсите, които чаках. Приеха ме в София, Стара Загора и Плевен. Моят избор беше Плевен и въпреки колебанията ми тогава това се оказа изключително важно за по-нататъшното ми развитие”, спомня си младата лекарка.

Запознава се с доц. д-р Стойков и става част от екипа му. „Той е страхотен лекар и много колоритна личност, изключително ориентиран към младите хора и ми даде шанса, от който толкова се нуждаех тогава”, уточнява д-р Михайлова. По думите й едно от най-важните неща, които научила от него, е, че работата в екип е единственият верен начин за постигане на оптимални резултати. Споделя, че 4-годишната специализация в Плевен преминала в постоянна ангажираност и 2 години по-късно става асистент в тамошния медицински университет. Работата със студенти я убедила, че отговорността да помогнеш на някой друг да усвои знания е още по-голяма от личното усъвършенстване.

След решението на доц. д-р Стойков да оглави отделението по акушерство и гинекология в старопрестолната столица нейното – да го последва, дошло мигновено. „За мен е много важно да съм част от екипа му, дава ми увереност и спокойствие. Страхотно е да знаеш, че си обграден от хора, на които можеш да разчиташ и с които имаш еднаква цел, а именно – да направим най-доброто, на което сме способни, за пациентките си. Благодарна съм на д-р Максудов и д-р Топузанска за това, че освен колеги сме и приятели. Те също могат да потвърдят, че разчитаме един на друг 24 часа в денонощието”, категорична е Венелина.

Особен интерес за нея представлява перинаталната медицина и в частност феталната морфология и останалите методи за диагностика на вродените аномалии на плода. „За съжаление, в България все още няма такава специалност, но с последователност и поредица от курсове на обучение смятам, че и това е постижимо на малко по-късен етап”, уточнява младата лекарка.

Освен работата на кабинет и в родилното отделение д-р Михайлова обучава студентки във филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново. От две години е асистент във вуза и дава всичко от себе си да ги вдъхнови както доц. д-р Стойков нея в началото на кариерата й.

Свободно време почти не намира, но когато се случи да остане насаме със себе си, релаксира с класически романи, поезия, планински преходи и хубава българска музика.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "За две години д-р Венелина Михайлова стана любимка на търновските жени"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!