„Гулбанис Вайн” направи собствена винарна, готви изненади за почитателите на виното

 

БЛИЗО 500 ХИЛ. ЛВ. ВЛОЖИ „ГУЛБАНИС ВАЙН” В ИЗГРАЖДАНЕТО НА СОБСТВЕНА БУТИКОВА ВИНАРНА В ГОРСКИ ДОЛЕН ТРЪМБЕШ. Тя се намира в двора на бившето ТКЗС и вече е напълно завършена и оборудвана. Предстои да приключат административните процедури и да получи лиценз, за да заработи от следващата година, обясни Деян Жеков – управител на „Гулбанис Вайн”. Винарната е направена изцяло със собствени средства, а изграждането й стартира преди две години. Капацитетът й е за 200 тона грозде или 100 тона вино, което на практика ще затвори целия цикъл на производство.

Деян Жеков организира дегустации в беседката край лозовите масиви.
Деян Жеков организира дегустации в беседката край лозовите масиви.

Масивите на избата са разположени по живописните склонове край Горски Долен Тръмбеш над река Янтра. Засаждането на лозята започна поетапно през 2008 г., а днес те достигат 420 дка с различни винени сортове. Посадъчният материал е внос от Италия, като с най-голяма площ са сортовете „Каберне Совиньон” и „Каберне Фран”. По 40 дка са засадени с „Мускато Бианко” и „Траминер”, по 30 дка с „Шардоне” и „Мерло” и по 10 дка от сортовете „Сира” и „Каберне Карменер”, което е разновидност на „Каберне Фран”.

Вече втора година лозовите масиви са в преход за биологично производство, като след петата ще получат сертификат. Изискванията са изключително високи и освен от гроздето се вземат проби от почвата и от листата на лозите, за да се установи дали отговарят на всички изисквания за биопроизводство.

„Тази година добивите са по-малко от миналогодишните, но за сметка на това качеството на гроздето е много добро и е с висока захарност. При червените сортове достига до 25 градуса”, разказа Деян Жеков. Средните добиви са около 500 кг от декар, а очакванията са в края на гроздобера да приберат между 180 и 200 тона грозде. За втора поредна година ще ползват винарната в Сухиндол, а от догодина ще разчитат на собствената изба.

КРАЙ ЛОЗОВИТЕ МАСИВИ Е ИЗГРАДЕНА БЕСЕДКА ЗА ДЕГУСТАЦИЯ НА СОБСТВЕНИТЕ ВИНА. Намира се над река Янтра, а от нея се разкрива невероятна панорама към Лясковския манастир, както и към Бузлуджа и Шипка. Вече са организирани няколко дегустации с винени клубове от страната, а идеята на собствениците е да развият винения туризъм в региона предвид близостта на селото до Велико Търново и Арбанаси. Сред бъдещите им планове е към винарната също да се обособят зали за дегустация, както и места за настаняване на гостите, които искат да се включат в подобен вид туризъм. А изненади за почитателите на виното ще има още тази година.

„Подготвяме нови бутикови серии, които ще бъдат много интересни, с нови етикети и вкусове, но все още няма да разкриваме напълно плановете си, за да останат изненада”, каза още Деян Жеков.

Вината на „Гулбанис Вайн” са известни с множество отличия, които имат от родни и чуждестранни изложения. Една от големите награди е от най-значимия винен форум Decanter в Лондон, на който „Розе” 2016 бе отличено с бронзов медал. Виното бе отличено със сребърен медал и в съседна Румъния заедно със „Сира” 2013, което също спечели сребърен медал. Сред най-успешните вина на избата са „Мускато Бианко”, „Розе” и „Каберне Фран”. На този етап „Гулбанис Вайн” работи само на българския пазар, но в момента текат преговори да започнат износ за Англия и САЩ.

В момента фирмата осигурява постоянна заетост на 30 души от Горски Долен Тръмбеш, а в сезона на гроздобера наема допълнително хора от селото и от Драганово. С разширяването на бизнеса и инвестициите за популяризиране на винения туризъм се очаква да бъдат разкрити нови работни места, което ще съживи поминъка в региона.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *