Горещи новиниНовини

Родители продадоха селската си къща, за да осигурят следването на дъщеря си в Германия

Кръстена Колева е студентка по медицина в университета в Баден-Вюртемберг

 

СЕЛСКАТА КЪЩА НА ТЪРНОВСКОТО СЕМЕЙСТВО КОЛЕВИ БИЛА ОБЯВЕНА ЗА ПРОДАН ВЕДНАГА СЛЕД КАТО ДЪЩЕРЯ ИМ КРЪСТЕНА Е ПРИЕТА ДА УЧИ В ГЕРМАНИЯ. Родителите й Кремена и Петър не се поколебали да се разделят с имота, за да осигурят образованието на бъдещата лекарка. Двамата са категорични, че постъпката им е напълно оправдана, защото 22-годишното момиче е с отличен успех и се бори за сбъдване на детската си мечта – да бъде лекар.

„За съжаление, не разполагаме с големи доходи, тъй като аз съм безработна, а баща й е таксиметров шофьор. Знаехме обаче, че е грехота да не осигурим пари за следването й в Германия. Всяко дете заслужава подкрепа, ето защо смятам, че постъпката ни не е нещо невероятно“, казва майката Кремена.

КРЪСТЕНА Е ЕДНО ДЕТЕ В СЕМЕЙСТВОТО, ИЗРАСНАЛО В ЛИШЕНИЯ И ГЛЕДАНО ЧЕСТО ОТ БАБА СИ, защото родителите й били на работа. От малка искала за подаръци медицински слушалки, апарат за кръвно и скалпел, но не винаги получавала желаното. Майката преправила в медицинска манта риза на Петър и с нея момиченцето се пренасяло в света на медицината. „Никой в рода не е лекар, но знам откъде дойде любовта й към тази професия и съм горда, че тя я избра. Баба й е хипертоничка и Кръстена искаше да я лекува като порасне“, спомня си щастливата майка.

Момичето завършило с отличен успех средното си образование в ПМГ „Васил Друмев“ във В. Търново и било прието да учи медицина в университета в Баден-Вюртемберг още на първо класиране. Когато пристигнало на немска земя, имало известни проблеми с езиковата бариера, но след първата година нещата се нормализирали. Оказало се, че самият семестър не е толкова скъп, колкото квартирата. „Запознах се с няколко българки, които също като мен преживяват трудно новата среда, чуждата държава и сложната материя. С тях често пътувахме заедно до университета и си поделяхме разходите за транспорт“, разказва Кръстена. „За разлика от обучението в България в Германия през два дни има тестове, на базата на които се формира семестриалната оценка. Не можеш да си позволиш да не учиш две седмици примерно. Необходимо е постоянство, защото ако си изкарал няколко поредни лоши оценки, те оставят на поправителен изпит“, обясни студентката. „Предпочитам да ми е така натоварено и да има високи критерии, които да покривам, за да съм сигурна един ден в себе си, когато взема диплома. Тя се приема особено добре навсякъде по света“, твърди младото момиче. Освен желание за отлично усвояване на учебния материал търновката ще се стреми да започне специализация по кардиология. Вярва, че един ден ЩЕ РАБОТИ В ПРЕСТИЖНА КЛИНИКА И ЩЕ МОЖЕ ДА ЗАКУПИ ДРУГА СЕЛСКА КЪЩА НА РОДИТЕЛИТЕ СИ. „Те обичат тишината на село и искам да им се отблагодаря, че ме подкрепиха. Живот и здраве, когато вече започна работа, ако трябва ще изтегля кредит, ще им купя къща с двор, за да могат да отглеждат домашни зеленчуци и да живеят спокойно“, допълва Кръстена.

Галина ГЕОРГИЕВА

12 thoughts on “Родители продадоха селската си къща, за да осигурят следването на дъщеря си в Германия

 • Благодарим за горещата новина! В кое село е къщата?

  Отговор
 • За сведение на авторката 🙂 . Баден-Вюртемберг e провинция, в която има повече от 40 университета

  Отговор
 • Личи си, че статията е писана от някой, който няма никаква представа за университетите в Германия…
  Иначе постъпката на родителите е наистина благородна. Успех на момичето! Убеден съм, че ще сбъдне мечтата си! И аз съм завършил в Германия и никак не е лесно. Но който иска и може, винаги успява!

  Отговор
 • Тази девойка явно е красива, умна и амбициозна. В Германия може да се практикува медицина с БГ диплома и Немски В2, а статията е безсмислена.

  Отговор
 • Най-добре вестник Борба скоро да организира една благотворителна кампания за закупуване на селска къща на това семейство.

  Отговор
 • И като завърши медицина в Германия ще може да лекува “гостите” на Меркел, които дотогава ще станат повече от германците. Ех, чуждопоклоничество нашенско !

  Отговор
  • У доматИтУ на Ванга ли сте спали, че знаете всичко така за настояще, бъдеще… Или завиждате? Тук по-скоро виждам друг казус. Как българинът продава земите си, осламя се да живее по-мизерно, само и само да измъкне от тази мизерийка децата си. Не виждате ли какво става? Но какво говоря аз, нищо не знам, вие разбирате по-добре. Успех на момичето! Да спасяваш животи независимо чии, не е престъпление!

   Отговор
 • Това ,че за 25г. БСП,НДСВ,ДПС и СДС доведоха до нормално хората да си продават къщите за да заплатят образование или здраве го намират за НОВИНА платените ни журналисти ! цццц……голяма новина Галина Георгиева

  Отговор
 • Статията е за жертвата на едни обикновени хора в името на бъдещето на дъщеря им и за способните български деца. От къде намерихте повод да хейтвате, не мога да разбера. Моля авторката да публикува нова “сензация”, когато момичето се докаже и купи къща на село!

  Отговор
 • Ами да, ще продават, след като не са цигани, за да им осигури някой парите.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *