МВР и прокуратурата проверяват птицефермата в Поликраище

Икономическа полиция и районният прокурор на Горна Оряховица провериха птицефермата в Поликраище, където бяха открити опасни за здравето яйца. От завода са иззети всички документи и фактури за използване на дезинфектант с фипронил за половин година назад. На място е разпитан персоналът на птицефермата. Полицията е прибрала и всички дипломи и документацията на управителя на базата д-р Къдрев и на другите работещи. Всички птици и яйца в базата са под възбрана и тепърва ще ставало ясно дали и къде трябва да бъдат унищожени.

Засега обаче по случая, който разбуни цялата страна, след като заразени яйца бяха открити и в няколко европейски държави, има само предварителна проверка под наблюдението на прокуратурата в Горна Оряховица. Тя е срещу отговорно лице, което е допуснало да се изготвят опасни и токсични за здравето храни. Проверката може да продължи три месеца, но може да приключи и по-рано. Това зависело от информацията, която прокуратурата в Горна Оряховица очаква от Агенцията за безопасност на храните.

Веществото фипронил според Световната здравна организация е умерено токсично и може да навреди на органи в човешкото тяло само при високи концентрации. Според запознати това означавало, че човек трябва да изяде… 300 яйца на ден, за да се почувства зле. Препаратът се ползва у нас, защото бил доста по-евтин от други подобни, които обаче са одобрени от Евросъюза.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.