След петте минути слава достойният българин за 2016-а Стефан Цонев беше забравен | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

След петте минути слава достойният българин за 2016-а Стефан Цонев беше забравен

Публикувана на: 21.09.2017г. 237 прегледа

Мъжът се нуждае от бъбречна трансплантация, но финансирането не е по силите му

65-ГОДИШНИЯТ ТЪРНОВЕЦ СТЕФАН ЦОНЕВ, КОЙТО БЕ ОТЛИЧЕН С ПРИЗА „ДОСТОЕН БЪЛГАРИН”, СЕ НУЖДАЕ ОТ СРЕДСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА. Нужни са му 30 000 евро за трансплантация на бъбрек, тъй като от седем години е на хемодиализа. Сумата е непосилна за пенсионирания военен и затова се нуждае от помощ, за да сбъдне единствената си мечта – да живее пълноценно. Мъжът бе отличен със званието, след като предостави безвъзмездно наследствения си имот в Ново село за някое от пострадалите семейства в Хитрино. Благородният жест бе отличен с медал и почетна грамота на официална церемония в София. А след петте минути слава днес мъжът е забравен и продължава да се бори с трудностите, с които го сблъсква живота.
Стефан Цонев е родом от Ново село. Завършва Радиотехникума във Велико Търново, а след това Военната академия. И както сам казва, службата му „минава на колела”.
„Не успях да си намеря работа във Велико Търново, тъй като тогава не бях член на БКП. Сега съм социалист, но тогава не членувах в партията и бях в неблагоприятна позиция”, с усмивка споделя възрастният мъж. Трудовият му стаж минава като командир на взвод в Нова Загора, а след това като преподавател в Сержантското училище в Горна Оряховица. Две години е бил в понтонно-мостова бригада в Белене, а преди да се пенсионира, е бил и началник на поделение за правителствена свръзка с Русия.
Днес Стефан Цонев е инвалид първа степен и е на хемодиализа, без която не може. Процедурите се правят три пъти седмично и продължават минимум 4 часа. Стефан Цонев живее сам в апартамента си във Велико Търново, а през почивните дни ходи до родната си къща в Ново село, която е готов да сподели с бедстващо семейство.
„След като научих, че Община Велико Търново събира помощи за пострадалите в Хитрино, реших да предложа безвъзмездно родната си къща в Ново село на някое семейство, докато им построят нов дом. За съжаление, никой не ме потърси”, разказва Стефан Цонев. След като обявява идеята си да помогне, един ден търновецът изненадващо получава покана по телефона да присъства като един от отличените на 16-ата церемония „Достоен българин за 2016”. Първоначално отказва поканата, тъй като на този ден трябвало да бъде на хемодиализа, но след това решава да отиде, а животоподдържащата процедура е направена във ВМА. Той е първият награден сред номинираните заедно с началника на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” генерал Николай Николов и пожарникарите от Шумен, които първи отиват на мястото на инцидента.
И макар идеята му да не се реализира, Стефан Цонев е готов отново да предостави безвъзмездно къщата си на семейство в нужда. Тя е в добро състояние, двуетажна, обзаведена, с голяма кухня, изба, барбекю с пещ и просторен двор и е само на 20 км от старата столица.
Това не е първата благородна постъпка на търновеца, който преди време подслонява момче от „SOS Детски селища“ в Трявна, което живее при него няколко месеца.
„Цял живот съм помагал на хората, като военен съм участвал в различни спасителни операции. За съжаление, днес никой не ме търси за нищо. Живея само с надеждата, че някой някога ще ми подаде ръка и на мен и ще мога да се оперирам, за да живея пълноценно”, споделя Стефан Цонев. В България подобни операции са безплатни, но нуждаещите са над 1000 души, а едва малцина успяват да дочакат трансплантацията. Затова търновецът се надява, че ще има шанса да замине за чужбина, за да може да се върне към нормален начин на живот.
Весела БАЙЧЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *