Студентка по право във ВТУ е носителка на титлата "Мис Веге България" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Студентка по право във ВТУ е носителка на титлата „Мис Веге България“

Публикувана на: 21.09.2017г. 1049 прегледа

Стела Иванова смята след дипломирането да се посвети на юридическата защита на животните

 

От няколко години в старата столица функционира клуб по вегетарианство и веганство, който провежда доброволчески кампании и информационни акции, насочени към храненето за по-добро здраве. В него членуват около 400 души, а сред най-колоритните й членове е Стела Иванова. Младото момиче е вегетарианка от 5 години, като през последната е изключила от менюто си и млечните продукти. 24-годишната студентка е успяла да увлече в тази философия цялото си семейство и доста нейни приятели. Казва, че здравословното й състояние се е подобрило, откакто не консумира месо, яйца, сирене и мляко.

Вече 12 години Стела живее във Велико Търново и смята след завършване на висшето си образование да промени местожителството си от Омуртаг на старата столица. Предстоят й държавни изпити по право и когато успее да ги вземе, ще се насочи към сферата на юридическа защита на животните. „Преди 5 години попаднах на клип в интернет, който представя как човечеството експлоатира животните. Бях потресена и просто отказах месото. Приемах месните ястия като животинче в чинията ми“, споделя тя. За нейно щастие, открила, че и други хора във Велико Търново споделят възгледите й и започнала да поддържа контакт с тях. Голяма част от чуждестранните студенти, които пристигат да учат във ВТУ по програма „Еразъм“, са вегетарианци и вегани и чрез местната група „Веге Търново“ успяват по-лесно да се адаптират в старата столица.

„Неотдавна тук имаше вегересторант, но собственичката бе испанка и нямаше възможност да го развие. В него се събирахме и готвеха чудесно. За щастие, след него отвориха още няколко такива места и смятам, че това е бъдещето. До някаква степен се приема за мода в САЩ, бях на бригада там и видях, че на всеки ъгъл има такова заведение“, разказа Стела. По нейни думи американците вече са заменили доста от местата за бързо хранене с т.нар. „протеин хаус“ и е въпрос на време тази вълна да залее останалия свят.

„Всичко, което доставя месото и млечните продукти на организма, може да бъде заменено с вегесуровини. Например белтъци можем да си набавим от соевото мляко, елдата и всички зърнени култури“, обяснява Стела.

Преди да се отдаде на вегеменюто, момичето имало проблеми с бъбреците и дори се наложило да лежи в болница. Откакто променила начина си на хранене, не е боледувала и редовно си прави профилактични изследвания, при които се оказало, че хемоглобинът й е по-висок дори от този на личната й лекарка.

Стела споделя и друг пример за положително влияние на вегетарианството и веганството. Нейният баща имал проблеми със затлъстяването вследствие на хранене с вредни храни. Един ден припаднал и стигнал до прединфарктно състояние. Лекарите успели да го спасят, а той решил да последва примера на дъщеря си. Така за няколко месеца свалил над 30 кг и подобрил здравословното си състояние.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Студентка по право във ВТУ е носителка на титлата „Мис Веге България“"

 • 21.09.2017 в 13:49

  Смешно и трагично е вегани да ни учат как да се храним за по-добро здраве.

  Отговор
  • 21.09.2017 в 19:52

   Веганите не Ви учат да се храните за по-добро здраве. На първо място предлагат друг, по-разширен поглед за състрадателността към видовете, с които населяваме Земята. Доброто здраве и енергия са просто бонус. 🙂

   Отговор
  • 21.09.2017 в 20:55

   Смешно и трагично е въпреки злощастния опит с множеството заболявания като ракови, сърдечни и диабетни заболявания, които са причинявани основно от животинските продукти, месоядците все още да не искат да видят, че има алтернативен начин на хранене, който е доказан, че подобрява функционирането на организма. Все повече световни атлети избират изцяло растителното хранене и с това подобряват резултатите си – Карл Люис, Серена и Винъс Уилямс, Мъри Роуз са сред много останали.

   Американската академия по хранене и диететика (най-престижната организация на диетолози в света) казва: „Позицията на Академията по хранене и диететика е, че добре планираните вегетариански диети, вкл. веганската, са здравословни, достатъчно хранителни и могат да допринесат за превенция и лечение на определени заболявания. Тези диети са подходящи за всички етапи на живота, вкл. бременност, лактация, детство, юношество, зряла възраст, а също и за атлети. Растителните диети са екологично по-устойчиви от диетите, богати на животински продукти, защото използват по-малко природни ресурси и са свързани с по-малко щети върху околната среда. Вегетарианците и веганите са с намален риск на някои заболявания като исхемична болест на сърцето, диабет тип 2, високо кръвно налягане, някои видове рак и затлъстяване. Ниският прием на наситени мазнини и високият прием на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови зърна, соеви продукти, ядки и семена (всички богати на фибри и фотохимикали) са характерни за вегетарианските и веганските диети, които водят до по-ниски нива на общия и „лошия“ холестерол и по-добър контрол на серумната глюкоза. Тези фактори допринасят за намаляване на хроничните заболявания.“
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886704

   Американската сърдечна асоциация казва: „Многобройни изследвания показват, че вегетарианците изглежда имат по-нисък риск от затлъстяване, коронарна болест на сърцето (която предизвиква сърдечен удар), високо кръвно налягане, захарен диабет и някои форми на рак.“
   https://healthyforgood.heart.org/eat-smart/articles/vegetarian-vegan-and-meals-without-meat#

   Отговор
  • 22.09.2017 в 8:42

   Смешно и трагично е да те домързи са потърсиш „ь“ на клавиатурата и да се окажеш Косю, вместо Косьо. А още по-смешно и трагично е да си подчиниш живота на мисли единствено и само за храна. И къде пиши, че момичето е веган? От злоба да не забравихте да четете?

   Отговор
 • 21.09.2017 в 13:53

  Боже, колко мъка има на тоя свят, боже!

  Отговор
  • 21.09.2017 в 19:53

   Милиарди животни загиват в името на нашите небце и стомах, защото сме заглушили разума и сърцето си. Наистина мъка.. :/

   Отговор
  • 22.09.2017 в 8:37

   Да, определено предизвиквате мъка и съжаление у хората! Поредният глупав хейтър без личен живот, цел и мозък, фокусиран изцяло върху въпроса: „Защо другите ги показват по телевизора и интернета, а мен?“ В случая жертвата на омразата му е това красиво, умно и образовано момиче, което за негов ужас има и позиция и я отстоява.

   Отговор
 • 21.09.2017 в 14:03

  Веганка – значи красива и умна!

  Отговор
 • 21.09.2017 в 21:50

  Edin vegan se pomuchi da kachi Everest i dokaza zashto chovek triabva da yade meso i da ima niakoia mazninka po nego

  Отговор
 • 22.09.2017 в 8:32

  Не знам дали Ви е известно, но повечето шерпи, коита качват Еверест, са вегетарианци заради религията си. А колко трупояди годишно се засилват да катерят Еверест и не успяват? Или това няма значение, важното е да си лаем (na 6liokavica, razbira se)?

  Отговор
 • 22.09.2017 в 12:01

  Нека всеки да прави квото си иска, стига да не вдига шум до небесата за това.
  Аз не виждам нищо лошо в конкурса, стига да не се заклеймяват месоядците.
  Човек яде месо не от хубав живот – това мога да ви кажа.
  А да си веган трябва да си по богат а и да работиш по малко.
  Ако бачкаш по 12-15 часа на ден на някоя шибана работа, няма как да си веган. басирам се!
  Така че – дай Боже, един ден всички да станем вегани 🙂

  Отговор
 • 22.09.2017 в 12:21

  Аз не мога да разбера едно… защо вегани, педераси и лезбиики трябва да налагате мнението си върху останалите, защо трябва да правите паради, защо трябва да правите протести срещу останалите нормални хора ???? Човека яде месо и ебе женско от както е на 2 крака обаче група „здраво-мислещи“ хора видяли „верния“ път и казали дай да го налагаме над останалите МИЛИЯРДИ хора. Абе хора никой не Ви закача, яжте си зеленчуците, ебете се мъже с мъже никой не Ви пречи да го правите вече, обаче като се опитвате да пречите на останалите и нагло да се налагате ще получавате все по-голям отзвук това е. Природно човека е всеядно животно и ебе другия пол… това е правилното развитие на този вид животно. (и онзи със спортистите… ти май не си вдигал тежко човек, и тей кат я гледаш Серина какво добиче е толкова ли си наивен да вярваш ,че е на зеленчуци ???? )

  Отговор
  • 22.09.2017 в 22:30

   Човекът е станал цар на природата когато е започнал да яде месо!

   Отговор
  • 22.09.2017 в 23:32

   Ама много точен коментар и напълно се припокрива с моите виждания!

   Отговор
  • 24.09.2017 в 14:18

   Мислете малко повечко преди да се изказвате. Няма страшно, ще се научите малко по малко. Гушки. ^-^

   Отговор
 • 23.09.2017 в 1:45

  Само едно ще кажа… браво на момичето… ама поне да имаше малко месо по нея… разбирам веган, ама с тая фигура на фиданка и рокличка, докато изкачва стъпалата на факултета да не падне да се счупи. То ясно че това хранене е полезно… ама като гледам явно не знае как да се храни, щом прилича на лист хартия… едно момиче трябва да има какво да и пипнеш, съжалявам ама дори и приятеля и ако я…. ще се чува скръцане на кости…. xD

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!