Атмосферата на тъмната страна на Венера е още по-бурна, отколкото на светлата | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Атмосферата на тъмната страна на Венера е още по-бурна, отколкото на светлата

Публикувана на: 22.09.2017г. 33 прегледа

Астрономи анализираха данни от европейския апарат „Венера Експрес“ и установиха, че атмосферата на тъмната страна на нашата съседка е още по-бурна и хаотична, отколкото на светлата, съобщи Интернешънъл бизнес таймс.
За атмосферата на Венера се характерни много силин ветрове, които са със скорост до 60 пъти по-голяма от ротацията на планетата. Специалистите досега мислеха, че това явление е еднакво и за тъмната, и за светлата част на планетата. Оказа се, че то е много по-неправилно на тъмната страна. Там има облаци с по-различна форма и строеж – големи, на вълни и нишки. Те обаче са характерни само за северното полукълбо.
Учените са работили със стотици снимки от апарата VITRIS на „Венера експрес“, направени с различни дължини на вълните. Те разкриха стационарни, или гравитационни вълни в ниската атмосфера, които изглежда не се движат с нея. Те са над стръмни планински райони. Това показва, че топографията влияе на облаците отгоре.
Ниските слоеве на атмосферата на Венера досега не бяха изследвани.
В изследването са участвали учени от японската космическа агенция ДЖАКСА, от университета в Билбао и от Европейската космическа агенция.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>