Новоселчани начело с кмета Христов купиха на търг част от центъра на селото, за да го спасят от застрояване

По погрешка продали зелената площ на частници преди 13 години, сега я даряват обратно на общината

 

новоселчани начело с кмета христо христов КУПИХА ЧАСТ ОТ ЦЕНТЪРА НА СЕЛОТО С НАМЕРЕНИЕТО… ДА ГО СПАСЯТ ОТ ЗАСТРОЯВАНЕ. Тяхна собственост е селската чешма, паркова зона и перило. Откупеният имот ще бъде дарен на община Велико Търново и така ще се запази, след като в предишни мандати заради чиновнически гаф е бил продаден по погрешка, разказа кметът Христо Христов. За приемането на земята вече има и решение на Общинския съвет. „Върху имота имаше 7 възбрани. Голямо ходене по мъките и институциите ни костваше да паднат 6 от тях. Остана една, но и нея ще махнат и няма проблем вече да се направи дарението от наша страна“, разказа още местният управник.

ЖИТЕЛИ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СЕЛО СА СЪБРАЛИ ПОМЕЖДУ СИ ПАРИТЕ, НЕОБХОДИМИ ДА СЕ ОТКУПИ ИМОТЪТ, КОЙТО СЕ НАМИРА В САМИЯ ЦЕНТЪР И ДАЖЕ Е БИЛ ПАРЦЕЛИРАН И ГОТОВ ЗА ЗАСТРОЯВАНЕ. С жеста е спасена не само селската чешма, която също се намира в парка, но и общественото перило и практически целият център, разказа кметът Христо Христов.

ПАРКЪТ НА НОВО СЕЛО Е ПРАВЕН ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН ВЕК. ЧИНОВНИЧЕСКИ ГАФ ОБАЧЕ ГО ОБРИЧА НА ЗАСТРОЯВАНЕ В НАЧАЛОТО НА 2000 ГОДИНА. Тогава е приет план за регулация на Ново село, а при изготвянето от средата на селския център с парка е отцепен терен от 230 кв. метра. Тогавашният кмет не се усетил да обжалва проекта и така имотът бил разигран на търг от Община Велико Търново и купен от частна фирма за 730 лв.

Тогава инвеститорът е планувал да направи заведение на мястото, разказват местните, впоследствие имотът обаче е препродаден на друга фирма, която също е имала намерение да строи в парка.

„Като станах кмет, разбрах какво се случва С парка и започнахме преговори със собствениците. Първоначално ми поискаха 10 хил. лв., за да се откажат от земята, но тази сума е непосилна ЗА НАС”, разказа кметът Христов.

През последните години обаче фирмата собственик фалирала и частен съдебен изпълнител сложил ръка върху имотите й, включително и този в Ново село. За да се погасят борчовете, земята е пусната наскоро на търг. От сдружението „Матей Преображенски” излъчват своя представител Тодор Кънчев, който се явява на търга и го печели за 1550 лв. След като стават собственици на парковата зона, те ще я дарят на Община Велико Търново, за да се актува като публична собственост и да не може да се пипа.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Новоселчани начело с кмета Христов купиха на търг част от центъра на селото, за да го спасят от застрояване

  • 22.09.2017 в 21:19
    Permalink

    Грешка! Не е трябвало да даряват на общината. Не са ли разбрали, че там няма случайни „грешки“! Хубавите неща, които трябва да се запазят, трябва да са собственост на граждански сдружения. Иначе общината намира начин да продаде всичко на „когото трябва“.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *