4 четения

Търновският музей става стопанин на Шишмановата баня

РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ЩЕ СТОПАНИСВА ОБНОВЕНАТА ШИШМАНОВА БАНЯ, КОЯТО Е НАЙ-НОВИЯТ ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТ В СТАРАТА СТОЛИЦА. С решение на Общинския съвет обектът ще бъде предоставен за стопанисване на Регионалния исторически музей. Предстои със заповед на кмета Даниел Панов да бъдат уредени договорните отношения между общината и РИМ.

725 000 лв. бяха вложени в обновяването и социализацията на Шишмановата баня. Средствата дойдоха от финансовия европейски механизъм на норвежкото правителство по спечелен от общината проект „Културното наследство на Велико Търново във фокуса на европейското културно многообразие“. Благодарение на това финансиране беше извършена консервация, реставрация и експониране със защитно покритие на обекта.

Шишмановата баня е сред най-автентичните паметници на културата от втората половина на XIV век и късния период на Второто българско царство. Повече от 30 години обаче паметникът беше в руини. Запазените останки бяха консервирани, реставрирани и експонирани в подходящ вид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!