197 четения

43 макета на български светини в парка под Царевец ще посрещат посетители в края на септември

Цялото семейство на Александър Меншиков – съпругата Наталия, синът Георги с годеницата си Лена и дъщерята Анастасия, работи на обекта

 

НАМИРАМЕ ЦЯЛАТА УКРАИНСКА ФАМИЛИЯ МЕНШИКОВИ В ПАРКА с миниатюрни копия на български национални светини под Царевец. 53-годишният крупен инвеститор Александър Меншиков е усмихнат и веднага разказва за това, което е направил по света, и защо го прави в България единствено във Велико Търново. До него е 48-годишната му съпруга Наталия, а на обекта се оказват и децата им, които работят усърдно. 22-годишният Георги е с годеницата си Лена, а с тях е и 27-годишната дъщеря Анастасия.

Паркът все още е строителна площадка и Александър със съжаление казва, че за днешния празник няма да бъде готов. Едва тези дни бил пуснат токът, има и доста довършителни работи, за да се отвори паркът за посетители, което вероятно ще стане в края на септември. Таксата ще бъде 10 лв. за възрастни и по 5 лв. за деца. На обекта работят само украинци, доведени от maketi1инвеститорите. Постоянните работни места в новата търновска атракция ще бъдат над 10, ще има екскурзовод, бюфет и охрана.

АЛЕКСАНДЪР МЕНШИКОВ КАЗВА, ЧЕ ИНВЕСТИРА НАД 2 МЛН. ЕВРО В търновския парк. Той и Наталия от близо 20 години се занимават само с такъв бизнес – изработват миниатюрни копия в мащаб 1:35 на най-важните културни забележителности, и вече са направили паркове в 6 държави – Украйна, Холандия, Русия, Белгия, Полша и Грузия.

На въпроса каква е професията му, украинецът отговаря така: „Аз съм професионален инвеститор и професионален бизнесмен. Не сме архитекти, но за нашите начинания имаме перфектен екип от компютърни специалисти, инженери, архитекти и наша работилница в Киев, където правим макетите и после ги прекарваме до съответния парк по света“.

 

150 НАПРАВЕНИ МИНИАТЮРИ ДО МОМЕНТА, ИЗДЪРЖАТ НА ПЕК, ДЪЖД, СНЯГ И СТУД

 

ДО МОМЕНТА В РАБОТИЛНИЦАТА НА МЕНШИКОВИ СА НАПРАВЕНИ 150 МАКЕТА НА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ЗА РАЗЛИЧНИ ДЪРЖАВИ . Материалът е специална пластика, която издържа на пек, студ, сняг и дъжд, пригодена е да стои целогодишно на открито и се ползва и в maketi2рекламния бранш. Семейство Меншикови казват още, че не се боят от природата за своите макети, които могат да бъдат поругани само от човешка ръка. Надяват се обаче това в старата столица да не се случи.

Първия парк „Мини Виница“ направили в родината си за президента на Украйна и след това и за министър-председателя. После дошли поръчки от други държави. Най-дълго правеният парк е в Белгия – над 7 години, а тези във Велико Търново е започнал преди около година.

„…Преди повече от година дойдохме в България и минахме през София и Варна, после дойдохме във В. Търново, който много ни впечатли. След като обиколихме, харесахме това място под хълма Царевец и отидохме с оферта при кмета. Така направихме договор за 15 г. аренда срещу обещанието на поставим 67 български светини. Сега сме сложили само 43, но до есента ще сме готови и с останалите“, казва Наталия.

ДВАМАТА ИНВЕСТИТОРИ СПОДЕЛЯТ, ЧЕ НАЙ-ДЪЛГО ПРАВЕНИЯТ МАКЕТ – ЦЕЛИ 9 МЕСЕЦА, Е НА ХРАМ-ПАМЕТНИКА „Ал. Невски“. Той е и сред техните любими макети, макар да подчертават, че човек обича всичките си рожби. Сред готовите български светини от парка „Търновград – духът на хилядолетната история” се виждат още Царевец, паметникът „Майка България“, Рилският манастир, Народното събрание, Народният театър „Иван Вазов”, Руската църква в град Шипка, Античния театър в Пловдив, Асеновата крепост и др. Цяла една част е посветена на Варна, като в нея са показани пристанището, митницата и катедралната църква. По-лесните макети се правят за два-три месеца, а технологията с 3Д принтери помагала много при иmaketi3зработката, допълва Наталия. Първоначално изображенията на обекта се заснемат от сателит, после се правят снимки на отделните детайли, а Александър твърди, че винаги вижда на живо културно-историческите обекти, преди да започне работа по тях.

Всички макети са високи по около метър-метър и половина и до тях човек се чувства като Гъливер в Страната на лилипутите. Независимо от малките размери тези макети обаче са много скъпи, казват Наталия и Александър. На тях им излизат по-евтино, защото си ги правят в своя завод, КЪДЕТО ДАВАТ РАБОТА НА ОКОЛО 100 ДУШИ. Ако един такъв макет трябва да се продава на свободния пазар, той ще струва около 300 000 евро.

Нели СУКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

2 коментара за “43 макета на български светини в парка под Царевец ще посрещат посетители в края на септември

 • 25.10.2017 в 20:26
  Permalink

  Не ходете да гледате макетите има 5-6 стойностни другите са направени все едно в час по трудово обучение.
  А таксата за ходене по чакъла е убийствена 10 лева на човек.
  Поредните чужденци които искат да правят пари на наш гръб.

  НЕ ХОДЕТЕ!!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!