401 четения

Проф. Евгений Дайнов сам произвежда електричеството за къщата си в Миндя, колкото остане, продава на енергото

Инвестицията във фотоволтаични панели се изплаща за 3 години

 

ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА И ПОЛОВИНА ПРОФ. ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ ПРОИЗВЕЖДА САМ ТОКА ЗА ДОМА СИ В ТЪРНОВСКОТО СЕЛО МИНДЯ. С помощта на слънчеви панели политологът успява да захрани електоруредите в къщата си и изцяло да задоволи нуждите от еленергия. На практика професорът вече е независим от монополното дружество и не само че си произвежда ток, но и продава неизползваното количество на енергото.

„Идеята за това се роди преди повече от 10 години, след като сметките ми скочиха от 17 лв. на 140 лв., защото между това, което потребяваш, и това, което плащаш, няма нищо общо. Тогава започнах да се интересувам как да се „откача” от енергийното дружество”, разказа в навечерието на празника на Независимостта проф. Евгений Дайнов. Само допреди няколко години подобно начинание бе скъпа инвестиция, съпътствана с редица бюрократични процедури. След либерализирането на енергийния пазар процедурите бяха значително улеснени. Затова професорът решава окончателно да скъса с монополизма на енергийните дружества. След близо две години обикаляне по институции през февруари 2016 г. в двора на къщата му са монтирани 20 фотоволтаични панела, които успяват да произвеждат ток, захранвайки елуредите дори и през зимата. Инвестицията е по-малко от 10 000 лв. и на практика се изплаща за около три години.

Dainov 2От тогава досега проф. Евгений Дайнов не само че не плаща на енергийното дружество, но дори му продава неизразходвания от него ток, за което вече е получил около 1000 лв.

„През зимата, когато тук три-четири дни нямаше ток, единствено в моята къща имаше електричество. И не само това, аз съм единственият човек в селото, който има 220 волта”, разказа още проф. Дайнов. Разходи за поддръжката на подобна инсталация като тази в двора на дома му почти няма, а гаранционният срок на панелите е 25 години. Частите са модулни и при проблем лесно могат да бъдат подменени, обясни електроинженерът Красен Матеев, който е реализирал идеята в къщата в село Миндя. Той е и човекът, който следи с помощта на мобилно приложение на телефона си прозиводството и консумацията на еленергията от слънчевите панели.

„През последните години се наблюдава тенденция, която прави инвестицията във фотоволтаичните системи все по-изгодна. Цената на оборудването на тези системи и по-специално фотоволтаичните модули за този период са паднали с 35 – 40%, като това понижение продължава и в момента. Същевременно технологията напредва и клетките подобряват мощността си”, обясни Красен Матеев.

За разлика от инсталирането на панелите, което отнема около десет дни, процедурата по узаконяване на инсталацията може да се окаже доста по-сложна. Обикновено клиентите трябва сами да придвижват необходимите документи, което изисква предварително запознаване с процедурата. За целта първо се вади виза за проектиране от съответната община, след това се подава заявление в ЕРП за проучване на условията за присъединяване на централата. Фирмата, която инсталира панелите, изготвя становища от електроинженер и електроконструктор, които се подават в общината за издаване на разрешително за строеж. Следва договор за достъп и продажба и поставянето на двупосочен електромер, обясни експертът.

„За седем години откакто се занимавам с тази дейност, нещата много се промениха. В районите извън градската среда много често елзахранването не стига нужните параметри, тъй като мрежата е стара. Затова се увеличава броят на хората, които си произвеждат ток, още повече че всяка година инвестицията пада с 20 до 30%. За нуждите на едно домакинство е необходима инсталация с мощност от 5 киловата. Целият свят върви в тази посока. В Германия например, особено в южната й част, над 50% от хората са с такива системи”, разказа още Красен Матеев.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

6 коментара за “Проф. Евгений Дайнов сам произвежда електричеството за къщата си в Миндя, колкото остане, продава на енергото

 • 22.09.2017 в 9:57
  Permalink

  При 140 лв месечни сметки и 1000 лв приход от енергото за година и половина за три години в най добрия случай икономията е 7000 лв. Вземете поне един калкулатор преди да напишете нещо! Иначе изглежда добре и цената на панелите ще продължи да пада.

  Отговор
 • 23.09.2017 в 17:54
  Permalink

  12 х 140 = 1680 лв + 1000 лв = 2680 лв / година
  10 000 : 2 680 = 3,73 години или около 45 месеца (близо 4 години) за изплащане на инвестицията, ако плащал към енергото по 140 лв / месец и ако продаваш ток за около 1000 лв / година.
  От където и да го погледнеш си е добра инвестиция. Така след 25 години Професорът ще направи пачка от над 50 000 лв. от икономия на ток и продажба на ток на енергото.

  Отговор
 • 24.09.2017 в 19:35
  Permalink

  Според чичко Гугъл подобна система ще струва между 15 – 17000 лв. само за материали, а за изплащането … ще има да чака!

  Отговор
  • 25.09.2017 в 9:43
   Permalink

   ВАЖНОТО е да си независим.Независимостта цена няма!

   Отговор
 • 07.02.2018 в 5:53
  Permalink

  Малко сметки:За една година проф.е продал ел.енергия за 1000 лв,което при цена (грубо) 20 ст/КВч съответства на 5000 КВч.Ако приемем,че годишно имаме 365.12=4400 слънчеви часа (мноооого оптимистично!),излиза,че тази инсталация ежечасно подава към мрежата на ЕРП по над 1 кВ мощност.А какво остава за собс.нужди на професора? Нещо малко е послъгал,което не е ЧЕСТНО!И защо е цялата тази галиматия с разрешителни?Просто слагаш два шалтера на входа на къщата-единия за ел.панелите,а другия за ел мрежата.Включваш този,който ти трябва.Е,да-няма да „печелиш“от продажба на собствен ток

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!