Вълците откриват по-добре от кучетата наличието на причинно-следствена връзка

Вашингтон, 19 септември /БТА/
Учени от Австрия, Холандия, Германия и Великобритания установиха, че опитомяването на вълка Canis lupus е довело до намаляване на интелигентността му, съобщи ЮПИ. Оказало се, че за разлика от вълците, кучетата не могат да открият причинно-следствена връзка между дадени събития.
Биолози сравнили интелектуалните способности на 14 кучета и 12 вълци, като използвали специални тестове. Животните трябвало да разберат в кой от намиращите се пред тях два контейнера е оставена храна. И вълците, и кучетата следили жестовете и мимиките на човека, който им показвал къде е скрита храната, и се справили с решаването на тази задача. Единствено вълците обаче успели да открият храната, без да са подпомогнати от човека. Те взели под внимание шума, предизвикан от разклащането на контейнера със съдържащата се в него храна.
Учените са на мнение, че способността да се разбират причината и следствието е нужна на вълците, за да оцелеят в дивата природа. Кучето, което е подвид на вълка и било опитомено преди 40 000 -12 000 години, привикнало да получава храна от човека. Това допринесло за влошаване на когнитивните способности на кучето.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *