Горещи новиниНовини

Министър обеща 20 млн. лв. за северен пътен възел на Велико Търново

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ФИНАНСИРА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВ, СЕВЕРЕН ПЪТЕН ВЪЗЕЛ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЧИЙТО ИДЕЕН ПРОЕКТ БЕ ПРЕДСТАВЕН ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТ „БОРБА“ ОЩЕ МИНАЛАТА ГОДИНА. Папките с концепцията бяха връчени на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков от кмета Даниел Панов в петък. Шефът на регионалното министерство пък обеща да издейства сумата от близо 20 млн. лв., с която да се изгради съоръжението край крепостта Трапезица и едноименната жп гара в подножието на историческия хълм. Идейният проект е разработен от експертите в общинската администрация и предвижда големият инфраструктурен обект да отвежда транзитния трафик извън старата част и центъра на града. Даниел Панов обясни, че северният пътен възел ще разтовари историческата част на Велико Търново от близо 4000 автомобила, които всеки ден влизат по пътя от Горна Оряховица. Чрез новата връзка след спускането от Арбанаси движението ще се отклонява надясно и покрай жп гара Трапезица ще се включва по главния път Русе – Велико Търново и оттам ще продължава към Южния пътен възел. Северният пътен възел ще позволи директен достъп до паркинга под крепостта Трапезица от главния път Русе – Велико Търново. Строителството му ще струва около 20 милиона лева, за което разчитаме на финансиране както от държавата, така и чрез европейските програми.

„ДЪРЖАВАТА ЩЕ ГО ФИНАНСИРА И ВЕЧЕ ИМАМ УВЕРЕНИЕ, ЧЕ ЩЕ БЪДАТ ОСИГУРЕНИ СРЕДСТВА ЗА ПРОЕКТА, ТАКА КАКТО ПОЛУЧИХМЕ ПАРИ ЗА КРЕПОСТТА ТРАПЕЗИЦА, обходния път на Велико Търново през Дебелец и преди това за пътен възел „Качица“. Ефектът от съоръжението ще е по няколко направления – ще доведе до по-голям комфорт за пътуващите, ще се отрази положително върху туризма, ще намали нивата на шум и вредни емисии, особено от тежкотоварните коли, които сега преминават по градските улици“, коментира градоначалникът.С проекта е фиксирано и окончателното трасе на възела. Той осигурява директен достъп от главния път Велико Търново – Русе към старата част на града, включително крепостите Трапезица, Царевец, църквите „Св. Димитър“ и „Св. 40 мъченици“, както и Арбанаси. В момента, за да се стигне до тях, задължително се обикаля през града“, обясниха от местната администрация.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

3 thoughts on “Министър обеща 20 млн. лв. за северен пътен възел на Велико Търново

 • Dobre de,,Но 20 милионааа???/за някакво мостче…?

  Отговор
 • 300 метра е разстоянието, за което става въпрос. Вярно, че жп гарата трябва да се заобиколи и има малко стръмен терен, но чак 20 млн лв. Намирисва или на поредната партенка (по-вероятно) или на крупна кражба (не е за изключване).

  Отговор
 • Според стари писания във вестника, идейният проект беше за 10 милиона. От Общината след това казаха, че и 5 – 6 млн. лв. ще са достатъчни за строителството на целият Северен пътен възел. А сега, изведнъж решили, че ще струва 20 милиона!
  А, ако обекта беше частен, щяха да го построят с 3 милиона лева!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *