Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Пушачите с ХИВ са по-застрашени от смърт от белодробен рак, отколкото от СПИН

За пушачите, които са носители на ХИВ и са се подложили на антиретровирусна терапия, вероятността да умрат от белодробен рак е 3 пъти по-голяма, отколкото да умрат от СПИН, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
„Ако пушиш и си серопозитивен, това е особено лоша комбинация, когато става дума за белодробен рак – заяви ръководителят на изследването, д-р Кришна Реди от Масачузетската обща болница. – Нивото на тютюнопушенето е изключително високо сред заразените с ХИВ.“
Над 40 на сто от носителите на ХИВ в САЩ са пушачи.
Резултатите от изследването навеждат на мисълта, че 10 на сто от подложилите се на антиретровирусна терапия, независимо дали пушат или не, ще умрат от белодробен рак.
Благодарение на антиретровирусните терапии серопозитивните днес са с почти нормална продължителност на живота. Пушенето и заразяването с ХИВ обаче правят риска от белодробен рак по-голям, отколкото е за серонегативните пушачи.
Този вид рак е сред главните причини за смъртност сред пушачите, а почти всички тези смъртни случаи могат да се избягнат, отбелязаха учените. Те са използвали компютърни симулации, за да определят риска от белодробен рак за серопозитивните, в зависимост от това дали пушат, отказали са цигарите или никога не са пушили. Терапията им също била взета под внимание.
Резултатите показват, че близо 25 на сто от серопозитивните, които редовно приемат антиретровирусни медикаменти, но продължават да пушат, ще умрат от белодробен рак. Това се отнася за едва 6 на сто от онези, които са отказали цигарите, преди да навършат 40-годишна възраст.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *