martineli

martineli

Рискът от изчезване е по-голям за най-едрите и най-дребните животни

Рискът от изчезване е по-голям за най-едрите и най-дребните животни поради човешката дейност, сочат резултатите от международно изследване, цитирани от Франс прес.
Намаляването на популациите на най-едрите и най-дребните животни заплашва да доведе до големи промени в горите, прериите, океаните и реките, отбелязаха авторите на изследването. “Да се разбере как размерите на дадено животно могат да го застрашат ни дава възможност да преценим риска от изчезване на редица видове, за които се знае твърде малко”, заяви ръководителят на екипа Уилям Рипъл от университета на Орегон.
Учени от САЩ, Австралия и Швейцария изследвали над 27 000 вида гръбначни, които са в Червения списък на Международния съюз за защита на природата. Около 4400 от тях са застрашени от изчезване. Сред изследваните видове има бозайници, птици, влечуги, земноводни, акули и скатове.
“Най-едрите животни са застрашени главно поради ловуването – поясни Рипъл. – Всъщност това се отнася за 90 на сто от всички животни, тежащи 1 и повече килограма, включително ракообразни и риби, които са застрашени поради риболова.” Заплахите са свързани с регламентирания и нерегламентиран риболов, ловуването и поставянето на капани, за да се консумира месо, използването на части от телата на животни за медицински цели. Учените са на мнение, че заплахите за най-дребните животни са недооценени. Най-малките гръбначни, чието телесно тегло е под 77 грама, са застрашени най-вече от загуба на хабитата си и от настъпилите промени в него.

ИЗТОЧНИК: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *