21 четения

Собствениците на домашни любимци се къпят с питомците си, целуват ги за довиждане и дори им споделят проблемите си

Резултатите от проучване, направено във Великобритания, показват, че собствениците на домашни любимци не виждат нищо лошо в това да се къпят с питомците си, да ги целуват за довиждане и дори да им споделят проблемите си, пише в. „Дейли експрес“.
Допитването е обхванало 2000 стопани на кучета и котки. Резултатите сочат, че се увеличава броят на собствениците, които третират питомците си като сродници и разчитат на тях в трудни времена и стресови ситуации.
Един на петима стопани на котка не крие, че става рано, за да поднесе закуска на любимката си. Четиридесет процента от собствениците на кучета позволяват на четириногите си другари да нощуват в леглата им.
Стопаните не крият също, че редовно целуват домашните си любимци. Петнадесет процента от анкетираните споделят, че дори са отсъствали от работа, когато питомците им не са били във форма.
Над 60 процента от участниците в допитването признават, че чувстват по-близки домашните си любимци, отколкото някои членове на семейството.
„Хората са еволюирали да обичат и да се грижат за беззащитни същества, независимо дали те спадат към човешкия род или не. Кучетата и котките с техните големи очи и понякога тромави движения подтикват стопаните си към грижовно поведение“, казва психоложката Дебора Уелс от Кралския университет в Белфаст.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *