Мозъкът на неандерталците се е развивал по-бавно

Анализ на скелета на неандерталче показа, че мозъкът му още се е развивал на възраст, когато мозъкът на съвременния човек е напълно оформен, съобщи Би Би Си.
Това е поредно доказателство, че неандерталците не са били по-примитивни от нашия вид. Досега се смяташе, че Хомо сапиенс е единственият вид, чийто мозък се развива сравнително бавно. За разлика от големите маймуни и хоминидите, детството на съвременния човек е дълго.
Предишни изследвания на неандерталски останки показваха, че те са се развивали по-бързо от хората. Това предполагаше, че неандерталският мозък не е бил толкова сложен.
Екипът на проф. Антонио Росас от Природонаучния музей в Мадрид обаче установи, че неандерталският мозък се е развивал дори по-бавно от нашия.
Сравнително пълният скелет е намерен в пещерата Ел Сидрон, която е на 49 000 години. Той е на момче на седем и половина години. Зъбите на детето са и млечни, и постоянни. Това дава възможност точно да бъде определена възрастта му. По изчисления мозъкът му е 87,5 процента от този на възрастен неандерталец при смъртта му. Мозъкът на съвременно дете на същата възраст е 95 процента от този на възрастните.
Откритието може да означава, че неандерталците са имали по-развит мозък от нашия. Проф. Росас обаче предпочита по-прозаично тълкуване.
„Неандерталците са имали по-голям мозък и по-голямо тяло. Затова е логично да мислим, че мозъкът на неандерталците е растял по-дълго, за да може както мозъкът, така и тялото да достигнат зрелия си размер“ – обясни проф. Росас.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.