7 четения

Хакерспейс пространство открива клубът на програмистите

СВОБОДНА ЗОНА ЗА IT ТВОРЧЕСТВО СЪЗДАДОХА ЧЛЕНОВЕТЕ НА КЛУБА НА ПРОГРАМИСТИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Зоната, наречена „хакерспейс”, което означава реално място, се намира на втория етаж в Общинския детски комплекс в старата столица. Подобни места, както са известни те в цяла Европа, функционират във всички по-големи градове.

Хора със сходни интереси в науката, цифровото и електронното изкуство и в технологиите могат да се събират в това място, което ще предлага и възможност за обучение, обмен на знания, провеждане на конференции, лекции, презентации, обяснява председателят на клуба на програмистите Невен Боянов. И допълва, че в тази своеобразна лаборатория всеки търновец ще има съмишленици, с които ще може да реализира идеите и проектите си.

Хакерспейсът е създаден с доброволен труд от членовете на клуба. Дарители са предоставили столовете, проектора, екран и техника. Спомоществователи са прокарали в клуба безплатен високоскоростен интернет. Когато зоната заработи на пълни обороти, от клуба обещават там да има компютри и още по-модерна техника.

Хакерспейсът официално ще отвори врати на 29 септември от 14 часа. На откриването са поканени представители на бизнеса, обществени организации, институции, студенти, ученици и др. На следващия ден в клуба ще се съберат хора с интереси в IT сектора от други градове в страната. На 7 октомври там ще се проведе IT конференция, в която ще се включат участници от страната и чужбина.

Клубът на програмистите съществува неформално от 1997 г., а официално е създаден през 2015 г. В неформалната група членуват около 900 души, а активните членове са около 50. Сред тях има IТ специалисти, мениджъри, собственици на фирми в този бранш, университетски преподаватели и представители на БАН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!