483 четения

Лековита минерална вода блика в Леденик, може да промени бъдещето на селото

Проучвали я по настояване на Пенчо Кубадински, качествата й като на извори в Швейцарските Алпи и Франция

 

„МИНЕРАЛНАТА НИ ВОДА, КОЯТО ЛЕКУВА МНОГО БОЛЕСТИ и заради нея идват хора от целия регион, е нашето скрито богатство. Имам съгласието на Община Велико Търново да се оправи пътят до нея. Тепърва този район на селото ще се развива“, коментира кметът на Леденик Антон Кръстев. Изворът трябва да увеличи дебита си, който в момента е малък, но лесно може да нарасне. Водата блика в южната част на селото, в близост до обновения наскоро стадион. В момента до нея се стига по стотина метра черен път и постоянно тук идват хора, за да пълнят съдове.

Според последните изследвания на качествата на водата тя помага при стомашни проблеми, безплодие и множество други болежки.

Изворът е открит при случаен сондаж и е проучван даже от руски учени. Промените в страната след 1989-а обаче осуетили разработването на кладенеца, коментират местните хора.

Истинските проучвания са издействани от самия Пенчо Кубадински, чийто род е от Леденик, в началото на 80-те години на миналия век. По негово настояване в селото пристигат руски учени, правят подробни картографирания и летят над селото със самолети, за да заснемат района. След като са убедени, че отдолу „има нещо”, докарват специална сонда, която пускат на 3 километра дълбочина.

Оказва се, че минералната жилка минава точно под местната река, западно от стадиона, в самите черти на селото. Набързо водата е каптирана, а славата й се разнася. Покойният кмет на старата столица Драгни Драгнев, който също е от Леденик, също издействал анализ на химическия й състав, който доказал лечебните свойства. Драгнев е искал да се махне блендата, сложена, за да ограничи дебита, и да се кандидатства по европроект за изграждане на рехабилитационен център.

След кончината му обаче нищо повече не било направено.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 коментара за “Лековита минерална вода блика в Леденик, може да промени бъдещето на селото

 • 27.09.2017 в 13:03
  Permalink

  Бла бла бла пак. Минералната баня в Обединение се руши , сега в Леденик ще се проучва.

  Отговор
 • 27.09.2017 в 14:56
  Permalink

  А трябва да се проучи. Да се направи една комисия от мастите учени за да я изследват. След това да се направи фабрика за бутилиране и да се продава в целият свят. Ха-ха-ха! Истината е че някой пали фитилите за да се усвоят правилно едни еврофондове. Другото е бла-бла.

  Отговор
 • 27.09.2017 в 15:33
  Permalink

  Явно някой си прави сметка да вземе едни лесни пари по поредния безмислен европроект. Няма как- така по лесно се става богат! Не е нужно да се работи и произвежда !

  Отговор
 • 27.09.2017 в 18:40
  Permalink

  въвеждат в заблуждение за да печелят. Грехота е да се подиграват със здравето

  Отговор
 • 27.09.2017 в 21:57
  Permalink

  има специфичен лек мирис на сяра. Стомашните проблеми не ми се оправиха 😉

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!