Направиха тържествена служба и курбан за храма в Полски Сеновец ,строен преди 180 г.

С  тържествена  служба и курбан за здраве беше отбелязан храмовият  празника  на църквата „ Свети Тодор Стратилат” в  Полски Сеновец. Историята на църквата е много интересна и се разказва от поколение на поколение в селото.Наречената  Свети Тодор Стратилат църква е построена през 1937 година  с разрешението на султански ферман . Първият свещенник  в църквата е бил поп Петър Маринов Дачев и от 1937 г. е служил цели 60 години в нея.Църквата е с доста големи размери.Тя е с дължина 25 метра, ширина 12 метра и височина до стряхата 3 метра.Вдълбана е в земята -1,60 метра.Представлява трикорабна базилика с наос и предверие.Сводовете са обковани с дъски.Иконостасът със своите три реда икони  и с профилираната си резба придава тържественост на църквата. В предверието на църквата има  стенописи изобразяващи „Страшният съд”.

Десет години  след построяването на църквата в църковния двор е построено Килийно училище. Килийното училище се е издържало от църквата за да се учат сеновчанчетата на четмо и писмо. Дълги години за камбана на църквата е служело стоманено клепало, чието биене се е чувало по цялото землище.След основен ремонт на църквата през 1929 година е издигната камбанария, а през 1931 година се доставя камбаната, която  е на камбанарията и до днес.Тя е масивна и тежи 320 килограма.

С историята на църквата в село Полски Сеновец е свързано Народно читалище „Надежда 1883”. Културно -просветната дейност в селото датира от 1847 година, когато се открива килийното училище  в църквата. През 1878 година, училището се превърща в класно и се отделя от църквата.Постепенно нарастват и културните интереси.С разширяване на просветната дейност на училищеторасте броя на грамотните младежи .Това дава възможност на група будни и ученолюбиви млади сеновчани да създадат Българско младежко дружество „Надежда” От това младежко дружество води началото си и читалището в селото. От 16.01.1972 година, читалището се помещава в собствена  сграда . Същата има театрален салон с 445 седящи места, библиотечни помещения, клуб на самодееца и други зали със застроена площ  от 984 кв.м.

Дълги години църквата е била в лошо състояние с много повреди по покрива, стените и цялата сграда.През 2015 година е направен основен ремонт  по проект, съфинансиран от Европейския съюз. Днес църквата  се обслужва от отец Асен и  отваря врати за всички празници.

В деня на честването църквата беше препълнена с много хора дошли от близо и далеч, хора които се усмихваха празнично  и много гордо ,защото са запазили църквата и традициите си и до днес.Запазили са и онзи нестихващ трепет и копнеж да се завърнат отново в родното място и смирено склонили глава да се помолят за здраве и благополучие в църквата. Сеновчани запазили своите  хубавите  традиции и обичаи  се бяха събрали за да отбележет  тържествено празника на селото. И както в миналото, на площада  бяха опънати празничните трапези и всички заедно празнуваха сбора .

Гост на празника беше и кметът на община Полски Тръмбеш  Георги Чакъров, който дари на църквата икона и пожела на всички здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *