Развитието на деменция е най-големият страх за хората на и над 55 години

Развитието на деменция в по-късна възраст поражда най-голям страх у хората на и над 55 години, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания преди днешния Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер.
Болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма на деменция.
Макар да се предполага, че им предстоят златните години в живота, за много хора мисълта за старостта е помрачена от представата как би изглеждала тя.
Проучването, осъществено от маркетинговата фирма „Минтел“, показва, че най-големият страх за хората на и над 55 години, свързан със старостта, е потенциалният риск от развитие на деменция. От това се опасяват 56 процента от индивидите на тази възраст и 59 процента от хората на възраст между 65 и 74 години.
Наближаването на старостта поражда тревоги и за общото здраве, финансовото положение и перспективата за настаняване в дом за възрастни хора.
Близо 50 процента от индивидите на и над 55 години се страхуват от развитието на болести, различни от деменция, 26 на сто се тревожат, че няма да имат достатъчно пари за бъдещето, а около една четвърт се притесняват, че ще се наложи да бъдат настанени в домове за възрастни хора.
Самотата също плаши хората на тази възраст, както и възможността да станат жертва на измамници.
Като цяло внушителните 95 процента от британците на и над 55 години изпитват страхове, свързани със старостта. От друга страна жителите на Острова не се притесняват как напредването на възрастта се отразява върху външността им – едва осем процента се тревожат, че изглеждат стари.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *