Забава и знание

Девствени женски паяци се принасят в жертва на чуждо потомство

Сред социалните паяци самките, които никога не правят секс, прекарват голяма част от времето си в осигуряване на храна за децата на други женски, сочат резултатите от изследване, цитирани от Лайф. Самките девственици дори се принасят в жертва на малките.
Учени от Германия и Дания са открили интересна особеност в поведението на самките сред африканските паяци Stegodyphus dumicola – готовността да се принесат в жертва на млади екземпляри е по-голяма сред онези от тях, които никога не са се съвкуплявали.
Размножават се само 40 на сто самките от вида St. dumicola. При това те активно се грижат за потомството – носят нещо като торбички с яйца, а след това хранят излюпилите се малки с храна, която са „повърнали“. В редица случаи се стига дори до матрофагия – деца изяждат собствената си майка.
Учените се поинтересували дали девствените самки се грижат за чуждите малки. За целта стотици паяци, уловени в природата и поставени в прозрачни пластмасови контейнери, били наблюдавани 18 седмици. Учените анализирали кои самки са оплодени и кои – не, както и с какво се занимават отделните екземпляри. Истинските майки близо 1,5 пъти по-често се заемали с носенето на торбичката с яйцата, докато девствените самки отделяли 1,1 пъти повече време за ловуване. И едното, и другото е за благото на потомството, така че може да се каже, че при St. dumicola се наблюдава разпределение на труда между самките. Както и оплодените самки, девствениците хранели потомството с повърната от тях храна и ставали обект на матрофагия, т.е. били изяждани от чуждите малки. На пръв поглед това изглежда безсмислено, но всъщност не е така. St. dumicola живеят в семейни групи, в които почти всички екземпляри са близки роднини. Помагайки за отглеждането на чужди деца, девствените самки допринасят за разпространението на гени, които са близки до техните.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *