Кметът Пенчо Чанев отново ще сяда в трактора, няма кандидати за 70 000 лв. за снегопочистване на Златарица

Малката община изпитва глад за кадри заради ниското заплащане

 

КМЕТЪТ НА ЗЛАТАРИЦА ПЕНЧО ЧАНЕВ И ТАЗИ ЗИМА ЩЕ ТРЯБВА САМ ДА ЧИСТИ СНЕГА ОТ УЛИЦИТЕ НА ОБЩИНАТА, КОЯТО УПРАВЛЯВА. Нито една фирма от Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица не е проявила интерес да участва в обявената обществена поръчка за снегопочистване. Отказват да се занимават с това и кооперациите, които миналата зима помагали на кмета, но заради вечното недоволство на хората тази зима никой не желае да поеме отговорност за улиците, признава кметът на Златарица Пенчо Чанев.

70 000 лв. е получила общината от републиканския бюджет за тази дейност. „Въпреки тежката зима миналата година и падналия огромен сняг ни остана резерв от 8000 лв., което значи, че въпросните 70 000 лв. са достатъчни, обаче аз няма на кого да ги дам. Буквално се моля, но фирмите отказват да поемат ангажимента и отговорността да чистят улиците ни. И аз ги разбирам. Рисковано е, когато техниката е дислоцирана на определени места. И ако фирмата не е местна, хората й трябва да пътуват до Златарица, за да чистят, което е загуба на време, допълнителни разходи и неминуемо води до негодувание сред обществеността“, коментира Пенчо Чанев, който миналата година сам седна в трактора, за да изрине снега по улиците на общината си.

Със собствени сили и техника под наем ще се справя кметът и тази зима. Той признава, че общината има средства да закупи още един високопроходим камион. Шофьорите на служебните автомобили в кметството ще бъдат ангажирани с почистването на снега. В събота и неделя с това ще се занимава и Пенчо Чанев.

86 км е четвъртокласната мрежа на общината заедно с вътрешните улици, чието почистване е ангажимент на общинския бюджет, цялата сума за поддържането на пътищата през зимата достига до 100 000 лв. „За съжаление, не мога да създам общинска фирма, защото нямам хора. И в момента имаме едно свободно място за тракторист. И как да го намеря, като заплатата е 550 лв.“, чуди се кметът. И признава, че отдавна иска да организира и сметосъбирането в общинско предприятие, но ръцете му са вързани, защото всичко опира до липсата на кадри.

В администрацията от години няма експерти по регулация и кадастър, затова общината наема външни специалисти, когато трябва да бъдат остойностявани ремонти. В същото време Златарица е първата, която има право да изпълнява четири вида услуги, които са приоритет на агенцията по кадастър.

ДВАМА СПЕЦИАЛИСТИ В ОБЩИНА ЗЛАТАРИЦА СА НАПЪТ ДА НАПУСНАТ СЛУЖБИТЕ СИ ЗАРАДИ МИЖАВИТЕ ЗАПЛАТИ, КОИТО ПОЛУЧАВАТ. Експертът по образование в администрацията на Пенчо Чанев и техническият му сътрудник са с педагогическо образование и двете дами вероятно ще напуснат шефа си заради по-големи възнаграждения. „Един директор на детска градина вече получава 1540 лв. Млад учител стартира със 760 лв. Не казвам, че не го заслужават, но ние получаваме по 550 лв., а постоянно вършим работата на различни държавни институции. С какво да ги задържа тези специалисти?“, пита кметът, който тази година има 500 000 лв. свободни пари, с които обаче не може да реализира дори и най-належащите си проекти.

„Имаме готов проект за канализация, но не можем да кандидатстваме нито по „Развитие на селските региони“, защото общината е с над 2000 жители, нито по „Околна среда“, където пък трябва да сме 10 000 жители, а нямаме толкова“, казва още кметът.

РЕМОНТ НА ЧЕТИРИ УЛИЦИ В ЗЛАТАРИЦА И ОЩЕ ПЕТ В ТРИТЕ СЕЛА ДОЛНО ШИВАЧЕВО, КАЛАЙДЖИИ И РОДИНА ЗАПОЧВА КМЕТЪТ с близо 2 млн. лв., които е успял да получи по програмата за селските региони. Средствата обаче са достатъчни само за 7 км от всичките 27 км улици, признава Пенчо Чанев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *