martineli

martineli

Съвети и безплатни тюрбани получиха онкологично болни търновки от розовия кемпер

Практични съвети, красиви тюрбани за глава и професионален грим получиха над 50 жени с рак на гърдата във Велико Търново. Акцията „Сърдечни приятелки“ бе организирана от фондация „Една от 8“, която провежда национален тур в 23 града с емблематичния розов кемпер. Вчера сутринта в Комплексния онкологичен център специалистите се срещнаха с жени, борещи се със страшната диагноза и преживяващи трудностите около терапиите. По обяд пък продължиха кампанията при източния вход на парк „Марно поле“. Два дни по-рано кемперът бе в Свищов, където интересът към дейността на организацията също бе голям.

Медицински персонал, психолог, арттерапевт и гримьор бяха сред представителите на фондацията, които консултираха онкологично болните жени в старата столица. „Всички жени с рак на гърдата имат нужда не само от медицински наставления, а и от чисто практически съвети, които да им дадат информация какво точно ги очаква. Те не са наясно с какво да се хранят по време на лечението, не знаят какви са щетите, които химиотерапията нанася, и как да се съхранят психологически“, коментира Вера Николова, мениджър на фондация „Една от 8 – Нана Гладуиш“. По нейни думи дамите, борещи се с рак, следва да подстрижат косата си предварително, за да си спестят стреса от косопада, който е неминуем 15 дни след първата химиотерапия. Тя подчерта, че всяка от тях може да се възползва от възможността да получи 100 лв. от социалното министерство, които й се полагат за перука. „По време на лечение пациентките трябва да имат умерено-балансирано хранене и да не изключват нито една група храни от менюто си. Да консумират по-често, но по-малко количество. Непременно яденето трябва е студено, а горещите специалитети да се избягват. Черният дроб и суровите ядки са едни от най-полезните и препоръчителни продукти. Предстои от фондацията да раздадат безплатно специализирани сутиени, чиято цена е много висока, но чрез проект са закупени за онкологично болните жени и чрез записване в централата на организацията ще бъдат доставени до адрес с куриер.

Около 3500 до 4000 жени се разболяват ежегодно от рак на гърдата, а 1200 от тях не успяват да преборят болестта. Единствената превантивна мярка е ежегодното посещение на мамолог след навършване на 25 години. Специалистите уверяват, че болестта се подмладява, но е напълно лечима, когато е открита в първи стадий.

Г. ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *