Новини

Депутатът Явор Божанков: „Тунелите под Велико Търново са опасни като „Ечемишка“

ДВАТА ТУНЕЛА ПОД ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА В МНОГО ЛОШО СЪСТОЯНИЕ, ПРИЗНАВА МИНИСТЪРЪТ НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО НИКОЛАЙ НАНКОВ. Това стана ясно от отговора му след запитване на депутата от БСП Явор Божанков за състоянието на съоръженията, отправено от парламентарната трибуна.

„Предвид изброените от самия него сериозни проблеми отговорът ни води до основателна аналогия с тунел „Ечемишка”, където всички знаем какво се случи. Надявам се, че няма заради държавното безхаберие да станем свидетели на поредния инцидент“, заяви Божанков пред жителите на Велико Търново. По техен сигнал преди три месеца народният представител от левицата внесе в Народното събрание питане до министъра на регионалното развитие и благоустройството за състоянието на двата тунела и за предприетите действия за конструктивното им укрепване.

Трасето обхваща два тунела – „Велчова завера” с дължина 178 м и „Боруна” с дължина 141 м, които са част от международния път Русе – Велико Търново. Съоръженията са построени в периода 1969 – 1974 г. и от тогава до сега не е извършван основен ремонт, в резултат на което са в крайно лошо състояние. В отговора на министър Нанков са посочени редица нередности по съоръженията – наличие на течове, а през зимата и на лед по откосите около порталите, напукана облицовка, която на места дори липсва и пада непосредствено върху пътната настилка. Експертите са установили още теч по сводовете и стените, корозирали стоманени елементи, липси и повреди по вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка. Не по-малко тревожен е и фактът, че осветлението и всички други инсталации са демонтирани още през 2012 г. В тази връзка регионалният министър е посочил, че са изготвени краткосрочни и дългосрочни мерки за обезопасяване на тунелите.

В. ВАЛЕНТИНОВА

2 thoughts on “Депутатът Явор Божанков: „Тунелите под Велико Търново са опасни като „Ечемишка“

  • Утре кмета ще излезе с Цветанов и ще ни обеснят как се прави проект за 3 пътни възела и 8 тунела и ново летище които ще са готови ноември 2021…..

    Отговор
  • Колко струва претоплянето на старите Червени Манджи. ?Хората познават маниерите на Червените кхмери, независимо от подставените лица и не ги искат в управлението.
    ЗаЩо не ги ремонтираха по време на правителствата на Жан Виденов, Станишев, Орешарски..?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *