Новини

Времето през октомври – от слани до почти летни дни

Астрономическа справка:

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 24 мин. и залязва в 19 ч и 8 мин. Продължителността на деня е 11 ч и 44 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч и 59 мин и залязва в 17 ч и 21 мин. Продължителността на деня е 10 ч и 22 мин. Фазите на Луната през месеца са: 5.10 – пълнолуние, 12.10 – последна четвърт, 19.10 – пълнолуние, 28.10. – новолуние.

Климатична справка:

Октомври е типичен есенен месец. Средните денонощни температури се понижават чувствително в течение на месеца. Сутрините са студени и мъглите стават все по-характерно явление. Зачестяват нахлуванията на студени въздушни маси и при изясняване се образуват слани. Увеличава се броят на мрачните и дъждовни дни. Средно броят на мрачните дни през месеца е от 6 до 9. В планините по най-високите части винаги пада сняг. В същото време има много хубави дни, познати като периоди на „възвръщане на лятото”. Температурата на морската вода все още е сравнително висока и по Черноморието температурите остават по-високи, а вероятността за образуване на слани е незначителна.

Прогноза:

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в равнините е между 11 и 15, по високите полета – между 8 и 11, в планинските райони – от 4 до 8. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/ кв. м, в югоизточните райони – между 60 и 90 л/ кв. м, а в планините — от 80 до 100 л/ кв. м. Най-високите температури през октомври ще бъдат между 20 и 25, а най-ниските – между 0 и 5.

През първите дни от месеца ще има разкъсана облачност, на места и до слънчево време. Сутрин ще е доста хладно, на отделни места в котловините ще се образува слана. Към 3 октомври температурите ще се повишат, а облачността ще се увеличи. В периода 4-7 октомври ще има валежи и чувствително понижение на дневните температури. До края на десетдневието облачността ще е по-често значителна, има и повишена вероятност за превалявания.

В началото на второто десетдневие ще е относително по-хладно, но ще има по-значителни разкъсвания и намаления на облачността. Около средата на десетдневието ще се затопли, но облачността ще се увеличи, ще има и условия за валежи. През втората половина от периода времето ще е по-спокойно, с повече слънчеви часове около и след обяд и ниска облачност или мъгла в сутрешните часове. Към края на десетдневието температурите ще се понижат.

През третото десетдневие ще има дни със значителна облачност и превалявания, но и дни с повече слънчеви часове около и след обяд. Температурите ще са близки до обичайните за края на октомври.

 

Анастасия Кирилова – синоптик в НИМХ-БАН

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *