110 четения

6000 посетители събра в деня на откриването си паркът „Търновград – духът на хилядолетна България”

ХИЛЯДИ ТЪРНОВЦИ И ГОСТИ НА ГРАДА РАЗГЛЕДАХА ПАРКА С МИНИАТЮРИ „ТЪРНОВГРАД – ДУХЪТ НА ХИЛЯДОЛЕТНА БЪЛГАРИЯ” В ПЪРВИЯ МУ РАБОТЕН ДЕН. Най-новата туристическа атракция в старата столица беше официално открита от кмета на общината Даниел Панов и инвеститорите Александър и Наталия Меншикови.

„Паркът „Търновград – духът на хилядолетна България” описва историята, духа, културата на нашата държава и народ. Тук са показани сгради, църкви, исторически забележителности, които всеки българин трябва да познава. Благодаря на инвеститорите, на архитектите, историците и археолозите, на всички, които бяха ангажирани със създаването на тази нова атракция. Паркът е пример за успешно партньорство между местната власт и бизнеса и отваря нова страница в развитието на културния туризъм във Велико Търново”, каза при откриването Даниел Панов. И призна, че голямата му надежда от тук насетне е търновският парк да стане част от обща мрежа на градовете, в които има създадени подобни паркове с миниатюри в целия свят.

„Строителството на този парк беше тежко, но ние имахме цел и я постигнахме. Откриваме атракцията с непълна колекция, но ще я завършим в много близко време”, коментира основният инвеститор Александър Меншиков, представител на компанията „Украйна на Балканите”. След park2това той, съпругата му и кметът на Велико Търново Даниел Панов заедно прерязаха лентата. На церемонията присъстваха около 1000 зрители, които бяха и първите любопитни да разгледат миниатюрите. До края на деня, според официалната информация, през културния обект са преминали около 6000 туристи.

АТРАКТИВНИЯТ ПАРК СЕ НАМИРА В МЕСТНОСТТА ФРЕНКХИСАР, В ПОДНОЖИЕТО НА ИСТОРИЧЕСКИЯ ХЪЛМ ЦАРЕВЕЦ. На площ от 11 460 кв. м са представени емблематични исторически и архитектурни шедьоври в страната ни, както и обекти от съвремието – летища, пристанища, гари, курорти, представителни сгради и пр. Макетите са повече от 40, но още в началото на следващия туристически сезон ще станат 70. Те са точни копия на реалните обекти и са изработени в мащаб 1:25.

В парка са събрани макетите на Бачковския и Рилския манастир, църквата „Успение Богородично“ в Габрово, Царска Бистрица, резиденция „Евксиноград“, римския акведукт и Античния театър в Пловдив, църквите „Света София и „Христос Пантократор“ в Несебър, крепостта на нос Калиакра, двореца в Балчик, моста на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, крепостите в Асеновград и Белоградчик, крепостта, Дяволския мост, храм-паметника „Александър Невски“ и руската църква в София, както и тази в с. Шипка. Туристите могат да видят как изглеждат парламентът на България, Народният театър, Плевенската панорама, курортът Банско и много други. В музея на открито са представени и най-красивите сгради във park3Велико Търново – църквата „Св. 40 мъченици“, Художествената галерия „Борис Денев“, паметниците „Асеневци“ и „Майка България“, както и копие на самата крепост Царевец, единственото в мащаб 1:70.

Паркът „Търновград–духът на хилядолетна България“ ще работи през есенно-зимния сезон от 9,00 до 18,00 часа, а билетите ще са с цена 10 лева за възрастни и 5 лева за ученици, студенти, пенсионери и инвалиди.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “6000 посетители събра в деня на откриването си паркът „Търновград – духът на хилядолетна България”

  • 02.10.2017 в 18:41
    Permalink

    Няколко алеи с чакъл на гола грозна ливада и купчина бутафорна пластмаса според кмета отваря нова страница в развитието на културния туризъм във Велико Търново…Коментара е излишен

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *