9 четения

Работници от фалиралия великотърновски хлебозавод се сдружават заради неполучени пари

Общината окончателно изгуби 430 хил. долара от дела си във фирмата

 

СПЕЦИАЛНА ГРУПА ВЪВ ФЕЙСБУК СЪЗДАДОХА РАБОТНИЦИ ОТ ФАЛИРАЛИЯ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ ХЛЕБОЗАВОД, КОЙТО Е НАПОЛОВИНА ОБЩИНСКИ, НО САМО НА КНИГА. Хората, които бяха освободени без предупреждение, имат да получават възнаграждения и други плащания, предвидени в Кодекса на труда. Намеренията им са да си търсят правата по съдебен път, тъй като инспекцията по труда не може да влезе в затворената фирма. По данни на служителите бившите им шефове имат да им дават близо 50 хил. лв.

Както „Борба“ вече съобщи, предприятието спря да работи, а пазарите и поръчките му пое павликенският хлебозавод „МИО“. Община Велико Търново все още има да взима 430 хил. долара от приватизационната му сделка, но никога няма да си ги прибере, а фирмата е като подарък за придобилите я. Досега нямаше кмет, който да защити общинския интерес, а хора, пряко свързани с порочната сделка, бяха назначени на работа в общината и стоят там и досега, независимо че са в пенсионна възраст. Практически хлебозаводът вече е собственост на банка, след като е послужил за залог на крупен дълг от близо милион лева. Една камара контрагенти също са на опашката на кредиторите и вече са се обърнали към бирници, разбра „Борба“.

Сделката би била доста интересна тема за всеки прокурор или икономически полицай, стига да има воля от страна на длъжностните лица да се разровят в нея.

Продажбата на хлебозавода е смятана за един от най-големите гафове на общинската агенция за приватизация. Мнозина се кълнат, че той е извършен съвсем умишлено. Няма следприватизационен контрол, купувачът е нарушил задълженията си, но даже не е санкциониран.

Ето и част от фактите – през 2001 г. Община Велико Търново сключва приватизационна сделка за общинската тогава фирма „Хлебопроизводство и сладкарство“, като малко над 500 хил. долара са платени тогава за 56 на сто от хлебозавода, а останалите 430 хил. ще се доплащат разсрочено. Новият съсобственик е габровската фирма „Атил комерс“. Без съгласието на общината обаче следва апортиране на всички активи на фирмата, включително и терени в града, които станаха жилищни комплекси. Така „Хлебопроизводство и сладкарство“, което бе с общински миноритарен дял, се преля в изцяло частната „Хлебозавод Велико Търново“. За да се заметат следите, новата, изцяло частна фирма пък бе прехвърлена на офшорката „Милгет инвестмънтс“, а по последна информация нейни съсобственици са габровската „Холидей фан“ и ЕТ „Джордан Йордан Иванов“. Според Търговския регистър Община В. Търново все още притежава 44 на сто от „Хлебопроизводство и сладкарство”, а останалото е собственост на „Атил комерс”. Практически обаче дружеството с общинско участие няма активи, а вместо него оперираше трета фирма – „Хлебозавод Велико Търново”. На нея се фактурират продажбите, а в общото дружество с общината не постъпва нищо. Няма и едва ли някога ще има и плащане на 430 хил. долара за остатъка от фирмата, а всички великотърновци губят за сметка на няколко пряко свързани със сделката лица.

Досега няма наказани виновни за порочната сделка, нито някой властимащ е реагирал да потърси обществените пари от нея или пък да прибере общинския имот заради неизпълнени приватизационни договори.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Работници от фалиралия великотърновски хлебозавод се сдружават заради неполучени пари

  • 04.10.2017 в 14:29
    Permalink

    Има ли изобщо следствие, прокуратура и съд в тая държава???

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!