Арбанаси отново посреща гости от круизни кораби

ПАСАЖЕРИ ОТ КРУИЗНИ КОРАБИ ПЪТУВАТ ПО 200 КМ ОТ РУСЕ И ОБРАТНО, ЗА ДА СЕ НАСЛАЖДАВАТ НА ЦЪРКОВНИ ПЕСНОПЕНИЯ В арбанашките църкви, съобщи шефът на туристическия информационен център „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов. Старата столица поднови програмата си за посрещане на гости от круизни кораби, но тя е доста променена от миналото. Гостите вече не обядват в арбанашки къщи, а предпочитат да обикалят забележителностите и да се наслаждават на великолепните музикални изпълнения.

„Посрещаме по 4 – 5 групи месечно. Круизните кораби спират в Свищов или Русе, а пътниците се взимат с автобуси, за да разгледат вътрешността на страната и по-конкретно Велико Търново“, обясни още Йорданов.

Пътуващите са предимно американци, австрийци, французи и германци, поясняват от „Царевград Търнов“. Заради интереса на компаниите, които организират круизи, ще се предоставят нови маршрути, които включват освен Велико Търново и Арбанаси и Вонеща вода като балнеологичен курорт.

Местният туристически инфоцентър ще направи всичко възможно заможните туристи да остават повече време в града, а не както в момента – да разглеждат за няколко часа главните обекти и да си тръгват.

Туристи от круизни турове от няколко години идваха в Арбанаси, където похапваха и приготвяха сами български гозби по къщите, но това ставаше само през лятото. Нови забавления обаче ще им бъдат предоставени и през есента и пролетта, както и в началото на зимата, когато пътуванията по голямата река са възможни, преди тя да замръзне. Акостирайки в Русе, в програмата на посетителите е предвидена еднодневна или двудневна екскурзия до Велико Търново и лековитите извори във Вонеща вода, където могат да посетят спа центрове и да се насладят на масажи.

По тази линия от Община Велико Търново вече планират популяризирането на римския град Никополис ад Иструм, намиращ се на 20 километра от Велико Търново.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

3 thoughts on “Арбанаси отново посреща гости от круизни кораби

 • 05.10.2017 в 14:49
  Permalink

  Йорданов да не се напъва да си пише активи! Ще му се скъса парашута!

  Отговор
 • 05.10.2017 в 17:20
  Permalink

  Добра идея дано и оправят първо инфраструктурата на почивната станция във Вонеща вода. Беше хубаво едно време, но сега е пародия как ще ги задържат туристите незнам.

  Отговор
 • 06.10.2017 в 12:28
  Permalink

  Ходят да хапнат в ресторанта на Панов! Пък структурата на Вонеща вода си е наред само дето в банята не можеш да ползваш спа ако не спиш там! Ако вонещоводци знаеха какво им е нагласено нямаше да се радват, че банята работи! Така, че Pastorke май не си запозната с живота на мравките!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.