Петък истинско лято, от събота до вторник съществено захлаждане и валежи

През нощта ще има незначителна облачност до ясно. Ще духа слаб вятър от запад, на моменти ще бъде тихо. Минималните температури ще бъдат между 8 и 11. За района на В. Търново се очаква минимална температура 9 гр. През по-голямата част от деня ще преобладава време с незначителна до променлива висока облачност. Вечерта от запад облачността ще се увеличи и през нощта срещу събота на места ще превали дъжд. Ще духа слаб вятър от запад. Максималните температури ще бъдат между 24 и 27. За района на В. Търново се очаква максимална температура 27 гр. Атмосферното налягане преди обяд ще се понижава, след обяд ще се повишава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 36.5 гр. през 1984 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 1.2 през 2013 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 20 минути и ще залезе в 18 часа и 50 минути. Фаза на Луната: пълнолуние.

В събота и неделя ще има значителна облачност с превалявания от дъжд. В събота след обяд и вечерта валежите ще бъдат по-интензивни. Очаквано количество на валежите за събота и неделя – между 20 и 30 л/ кв. м. Ще духа умерен до силен вятър – в събота от север-североизток, в неделя от запад-северозапад. В понеделник ще преобладава време с променлива облачност с временни увеличения до значителна. На отделни места е възможно да превали слаб дъжд, а вятърът ще бъде умерен до силен от запад. Във вторник ще преобладава време с променлива облачност и слаб до умерен вятър от западната четвърт. В сряда и четвъртък ще има незначителна облачност до ясно и ще духа слаб вятър от западната четвърт, на моменти ще бъде почти тихо.

От събота до вторник ще бъде хладно за сезона. Минималните температури ще бъдат между 6 и 11. Максималните температури в събота и неделя ще бъдат между 9 и 12, в понеделник и вторник – между 13 и 16. В сряда и четвъртък се очаква постепенно затопляне с минимални температури между  9 и 12 и максимални – между 19 и 22.

Над западните и централни части на Стара планина в петък, през по-голямата част от деня, ще има незначителна до променлива облачност. Вечерта и през нощта срещу събота облачността щ се увеличи и на места ще превали дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14 гр. В събота и неделя облачността ще бъде значителна, с превалявания от дъжд, над 1500-1800 м от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. В понеделник ще преобладава време с променлива до значителна облачност, на места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа силен вятър от северозапад. Температурите в събота и неделя ще се понижат и максималните на 1200 м ще бъдат около 4 гр. В понеделник не се очаква съществена промяна на температурите и максималните на 1200 м ще бъдат около 5 гр. Във вторник ще има променлива облачност и ще духа силен вятър от северозапад. В сряда и четвъртък ще има незначителна до променлива облачност и ще духа умерен до силен вятър от северозапад. Температурите на 1200 м постепенно ще се повишават и максималните в сряда и четвъртък ще достигат до 10 – 11 гр. През целия период температурите на 2000 м ще бъдат с 5 – 6 гр. по- ниски от тези на 1200 м.

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *