Англичани спорят дали овцете обичат да спринтират

Защитниците на овцете в Англия претърпяха неуспех миналия уикенд, след като се състоя състезание на тези животни в град Машам в северната част на страната, предаде Франс прес.
Надпреварата стартира напук на събраната петиция с 65 хиляди подписа, настояваща за нейното отменяне. Саманта Франсис, запалена защитничка на блеещото царство, при все това успя да анулира няколко предишни подобни състезания, определяни от нея като „жестоки спрямо животните“.
Тук възниква въпросът дали овцете обичат да спринтират. „В никакъв случай това не им допада, твърди Франсис, тъй като по природа тези животни са срамежливи и спокойни“. А надбягванията между тях, които обикновено се организират на селски събори, представляват „плашеща и унизителна експлоатация“ на този добитък. Според петицията „животните не са създадени, за да ни забавляват“.
На съвсем друго мнение е Греъм Ботли, който отглежда стада и редовно участва с тях в състезания. „Овцете са истински бегачи. Агънцата започват да бягат в края на лятото, а възрастните екземпляри се разтичват през пролетта и в началото на лятото! Ако им предоставите храна насред полето, те ще се втурнат бегом към нея и това въобще не ги стресира!“
Саманта Франсис все пак успя да се пребори с тези практики и издейства забраната на най-популярната гонка, тази в шотландския град Мофат. Помогна й американската асоциация за етично отношение към животните ПЕТА. Това се случи през месец август, а през септември забраниха и състезанието в уелския град Ландъври.
По време на тези надпревари овцете насила са избутвани от хората на малки групи на пистата. Подобни състезания се организират също в Австралия и Нова Зеландия, припомня агенцията./

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *