Изкуствен интелект е в състояние да прогнозира края на връзката, възрастовата разлика също е решаващ фактор за раздяла

Изкуствен интелект може да бъде използван за оценяване на връзката между партньори и прогнозиране на потенциалния й край. Отделно изследване показва, че възрастовата разлика също е решаващ фактор за раздяла, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на американски специалисти.
Според публикация в сп. „PLOS One“, учени от университета на Южна Калифорния са разработили система, анализираща гласови записи. Според начина, по който двойките разговарят помежду си, изкуственият интелект е в състояние да прогнозира колко дълго ще продължи връзката им. Специалистите обясняват, че елементи като височина на тона и интонация разкриват много повече, отколкото хората подозират.
За целите на изследването учените са анализирали гласови записи на 134 двойки с проблемни отношения, направени по време на терапевтични сеанси.
Прогнозите на изкуствения интелект след това са били сравнени с тези на човешки експерти. Системата е надделяла над човека, прогнозирайки край на връзката в 79,3 процента от случаите срещу 75,6 процента, познати от специалистите.
Начинът, по който разговарят двойките, не е единственото средство за прогнозиране на потенциален край на връзката. В отделно изследване учени от университета „Еймъри“ в Атланта, САЩ, са установили, че възрастовата разлика между партньорите също е решаващ фактор. Изследователите са открили, че вероятността да „скъсат“ е 95 процента за двойки с 20-годишна разлика в годините. За партньори с 10 и 5 години разлика във възрастта рискът от раздяла е съответно 39 процента и 18 процента.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *