На уникални акордеони, ръчна изработка на руски изобретател, свирят две деца в СУ „Емилиян Станев“

НА АКОРДЕОНИ РЪЧНА ИЗРАБОТКА СВИРЯТ ДВАМА ОТ ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА СТАНИМИР ДЕМИРЕВ, КОЙТО Е ПРЕПОДАВАТЕЛ В СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Малчуганите са ученици в музикалните паралелки на най-голямата гимназия в областта. А техните инструменти са единствени в България, затова са и много интересни.

„Акордеоните са направени по руската система „Кравцов“, кръстена на своя изобретател – Николай Кравцов, професор по акордеон в Петербургския държавен университет. Това, което ги прави коренно различни от традиционните акордеони, е дясната им клавиатура“, казва Станимир Демирев и след това обяснява, че тази клавиатура следва модела на клавишите на пианото. „Там обаче има два реда клавиши – бели и черни, при това черните са леко по-високи от белите. На акордеона Кравцов е сложил и трети ред клавиши, които са настроени в пентатоничен ред. Тоест, тази клавиатура е много удобна за изпълнение на българска фолклорна музика“, уточнява г-н Демирев.

Третокласникът Валентин Гавраилов и Валентин Тодоров, който е ученик в шести клас, са двамата късметлии, които имат шанса да се обучават на тези уникални инструменти. По-големият Вальо е горд притежател на акордеона, който неговите родители купили специално за него миналата година. Инструментът струва 10 000 лв., но пък затова е много красив и малчуганът обожава да свири на него.

По-малкият Вальо свири на акордеон, който му е даден назаем. Инструментът е собственост на Калоян Николов, който организира популярния фестивал „Балканфолк”. Търновецът от години работи професионално с проф. Кравцов, който е чест гост в България. Миналата година руснакът беше участник в конференция във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Тогава донесъл и по-малкия акордеон, който останал в Търново като мостра и атракция сред младите акордеонисти. Идеята на Калоян Николов и проф. Николай Кравцов е тези акордеони да започнат да се сглобяват и в България, казва Станимир Демирев.

ПРОФ. КРАВЦОВ ИЗОБРЕТИЛ СВОЯТА СИСТЕМА В НАЧАЛОТО НА 80-ТЕ ГОДИНИ. Инструментът му е много удобен за изпълнение на славянска музика, затова и този род акордеони са изключително популярни в Русия, в Китай, Италия и Германия, където има виртуозни музиканти. „Клавишите са на по-близко разстояние един от друг, което позволява дори на детската ръка да обхване две октави. Свири се по-лесно, по-приятно е за децата. Но това, което е голямото предимство на тези акордеони, е, че на тях може да се изпълнява всякакъв тип музика, без да е нужна преработка на аранжимента. Примерно Бах е писал „Токата и фуга” за орган и това произведение не може да се изпълнява дори и на пиано без да се преработи. На тези акордеони обаче може“, обяснява още учителят.

Двамата малки акордеонисти свирят на уникалните инструменти само от няколко месеца, но вече са готови да ходят по конкурси. Следващата седмица те ще се състезават в Международния конкурс за акордеонисти в Бистрица. А в края на тази седмица ще свирят във Велико Търново с немски акордеонен оркестър. В концерта ще участват шестима възпитаници на Станимир Демирев, сред които и Валентин Гавраилов и Валентин Тодоров с двата уникални акордеона.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *