250 четения

„Баварската къща“ става елитен ресторант с хотелска част

Визията на сградата остава същата като преди, вече разчистиха руините за строежа й

 

ЗАПОЧНА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ЕДНА ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ СГРАДИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО – „БАВАРСКАТА КЪЩА“. Тя ще има абсолютно същия вид и обем както досега, но практически се изгражда наново, за да се превърне в елитен ресторант с хотелска част, пише в проекта, с който „Борба“ се запозна. За пръв път в публичното пространство се показват визуализации на сградата. Автор на проекта за обновяването е младата архитектка Ели Бенкова. Вече са почистени руините от бившата сграда, която се намира в парк „Никола Габровски“. Строителството на новата сграда е поверено на компанията „Мистрал 7“ и вече е в ход. Инвеститор на обекта е бизнесдамата Елка Иванова чрез компанията „Ела и сие“. Тя притежава още сладкарската компания „Ела” и обичаната верига „Хляб и приятели”. Инвеститорката разкри, че иска да направи нещо знаково за града и е амбицирана да върне старата слава на къщата.

Прекрасната сграда, която бе подпалена мистериозно от клошар в разгара на строителния бум, е строена в началото на XX век в характерен баварски стил, откъдето е и името й. Направена е в някогашната вилна зона на града, но с разрастването на Велико Търново в момента е недалеч от центъра. Сегашната собственичка практически купи руините на сградата, която се срути след палежа. Според проекта изцяло се запазват досегашните контури. Над самия ресторант и прилежащата му градина са предвидени 5 самостоятелни стаи за гости.

bav kasta (1)ДЪЛГО ВРЕМЕ „БАВАРСКАТА КЪЩА“ СТОЕШЕ ИЗОСТАВЕНА СЛЕД ПОЖАРА. Собствениците й Невяна и Михаил Михайлови заедно с още няколко наследници от София не сториха нищо, за да я възстановят. Новият собственик обаче ще трябва да подели част от подхода към вилата с общината. „Нужна е процедура за ликвидиране на съсобственост, това е условието на банката кредитор. В момента съм в патова ситуация. Някога имотът е върнат без нормален подход. Разчитам на подкрепа от страна на местната власт”, коментира Елка Димитрова. Тъй като сградата е в изключително лошо състояние и не може да се ползва, трябва да бъде премахната и на нейно място да се издигне нова, но в същия вид.

Допреди няколко години „Баварската къща“ също функционираше като ресторант. Реститутите, чиято собственост бе, я бяха отдали под наем през 1993 година на великотърновския бизнесмен Хилендар Тодоров, който преди пет години я преотдаде на Пламен Панайотов – Пантата. Впоследствие имотът, който бе реституиран от Михаил и Невяна Михайлови, бе опожарен и изоставен. През 30-те години на миналия век къщата е била собственост на Михаил Донков, а преди това заедно с няколко декара земя е била притежание на д-р Никола Узунов.

Историци припомнят, че „Баварската къща“ никога не е била собственост на Никола Габровски, който е имал малка барака с лозе наблизо в парка, където се е състояла първата социалистическа сбирка у нас. В сградата е имало музейна експозиция по този повод. Според планове за района още през 1964 г. Държавният комитет по строителството е обособил парка. Тогавашните експерти обаче са преценили, че кокетната баварска сграда е в хармония с него, независимо че попада в чертите му, и са я оставили. В първите демократични години от това се възползват наследниците и си връщат къщата.

ПО СТАРИ ПЛАНОВЕ, СКИЦИ И ФОТОСИ архитект ЕЛИ БЕНКОВА Е НАПРАВИЛА ПРОЕКТА си, който възкресява „Баварската къща“. Очаква се строителството на обекта да приключи през следващата година.

Стилян НАЙДЕНОВ

9 коментара за “„Баварската къща“ става елитен ресторант с хотелска част

 • 09.10.2017 в 13:30
  Permalink

  Чудесна новина. Успех. Магазините хляб и приятели са много добри надяваме се, че стопанисването ще бъде същото.

  Отговор
 • 09.10.2017 в 13:35
  Permalink

  Четейки, че проекта е на арх. Ели Бенкова, разбираш, че истинския проектант е главния архитект на В. Търново – иначе проекта няма как да мине…

  Отговор
 • 09.10.2017 в 15:22
  Permalink

  Който и да е проектантът, това не е възстановка 1:1, а нова сграда с елементи на старата. Ако имате стара снимка, ще видите разликите. По-висока, сигурно и по-широка и т.н. Нямаме нищо против нещо красиво, но не ни заблуждавайте.

  Отговор
 • 09.10.2017 в 19:30
  Permalink

  Напълно съм съгласен с последния коментар; на времето старата сграда беше върната без парцел, понеже беше в парк. Бяха и дали по 1,2 м около сградата тротоар за обслужване и поддръжка на фасадите. Сега за да стане далаверата инвеститорите играят на сигурно – пректа се възлага на правилния човек и вероятно не без благословията на кмета се прави „баварска“ къща; Туй с баварската аналогия го измисли един от наемателите… Оригиналната сграда никога не е била по тертипа на баварските фахверкови сгради…

  Отговор
 • 10.10.2017 в 7:42
  Permalink

  А паркинг за хотела има ли предвиден в проекта или както до сега ще се дава право за строеж без паркинг.

  Отговор
 • 10.10.2017 в 11:45
  Permalink

  Не се заблуждавайте. Проектът освен че сградата е на 4 етажа с един подземен предвижда и две разширения за ресторанта по 200м2 . Първо се почва сградата , а после почва да се заграбва и парка.

  Отговор
 • 10.10.2017 в 12:22
  Permalink

  Сегашните градски управници явно добре са се изучили покрай бившия кмет Рашев. Той успя да отхапе част от „Марно поле“, а сегашните прилагат „модела Рашев“ в парка „Габровски“.

  Отговор
 • 11.10.2017 в 2:55
  Permalink

  To i s prosto oko se vizhda, che tova ne e starata sgrada – i kakvo izliza- ne se posveniha i tozi park da ose*rat, ne im stiga che gradut na nishto ne prilicha ! Vreme e da popitame kmeta i podchinenite mu – koy vi plashta, za da zatriete tozi hubav grad i istoriqta mu, qvno vsichki kmetove ot nay-novata ni istoriq se stremqt da napravqt tova !!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!