3 четения

Започват изпитания на универсална ваксина срещу грип

Учени от Оксфордския университет започват клинични изпитания на първата сезонна ваксина срещу грип, която предпазва от всички видове на вируса, съобщи Ройтерс.
В клиничните изпитания ще участват повече от 2000 пациенти. Те ще продължат две години.
Универсалната ваксина е разработена от специалисти на института „Дженър“ към Оксфордския университет и „Вакситек“ – биотехнологична компания, основана от учените в института.
Сегашните ваксини срещу грип трябва да бъдат променяни всяка година, за да съответстват на разпространените щамове на вируса в този период. Те невинаги са много ефикасни, особено при възрастните пациенти, които са със слаби имунни системи.
Новата ваксина действа, като използва протеини, характерни за ядрото на вируса, а не с такива от повърхността му. Повърхностните протеини се подават като иглички от вируса и се променят непрекъснато, докато тези от вътрешността са постоянни.
Вместо да произвежда антитела, новата ваксина стимулира имунната система да произвежда убиващите вирусите Т-клетки. Предишни изследвания показаха, че Т-клетките се борят с повече от един вид вируси на грипа.
Учените се надяват новата ваксина да осигурява не само по-добра, но и по-продължителна защита, когато се използва заедно със сезонната.
Ваксината вече е тествана за безопасност. Изпитанията навлизат в средната изпитателна фаза IIb, която е с 500 доброволци. Останалите ще бъдат привлечени през следващия грипен сезон.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *