372 четения

„Кроношпан“ промени местния пазар на труда, средната заплата в компанията надхвърля 1000 лв.

Промишленият гигант ще отбележи 20-годишнината от навлизането си в България с мащабна и социално ангажирана кампания

 

В ГРАДА НА 500-ТЕ ЛЕВА, КАКТО ПЕЧАЛНО Е ИЗВЕСТЕН ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАРАДИ ВСЕ ОЩЕ НИСКИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ, „КРОНОШПАН“ ПОДДЪРЖА СРЕДНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ОТ БЛИЗО 1000 ЛВ. С ТЕНДЕНЦИЯ КЪМ НАРАСТВАНЕ, информираха от ръководството на компанията, която се превърна в най-големия инвеститор в региона.

Австрийският гигант е амбициран с разрастването си в промишлена зона „Дълга лъка“ и реализацията на инвестиционните намерения на компанията да доведе до сериозно радвижване и промяна в пазара на труда в областта.

Към момента средната заплата в дружеството изпреварва значително средната заплата от 926 лв. за сектора и чувствително надхвърля обичайните възнаграждения във  Велико Търново. А от началото на тази година броят на заетите лица в завода е нараснал с близо 30%.

С ПЪЛНОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИНВЕСТИЦИОННИЯ ПРОЕКТ РАЗКРИТИТЕ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ДОСТИГНАТ 200.

Косвено дружеството създава заетост на още близо 2000 лица, ако се вземат под внимание сключените договори за добив и доставка на дървесина, ремонтни дейности, поддръжка, транспорт и други външни услуги.

За близо двайсет години фирмена история у нас ръководството на „Кроношпан“ продължава да се отнася към своите служители като към най-ценния актив на компанията, категорични са от мениджърския екип.

По-голямата част от заетите в структурите на дружеството са с висше или средно специално образование.

За допълнително повишаване на квалификацията на своите кадри „Кроношпан“ е създал вътрешнофирмен обучителен център за обучение в град Зволен, Словакия, а служители на дружеството постоянно се включват в програми за обмяна на опит в останалите заводи на компанията в цяла Европа.

Като част от от международна организация, „Кроношпан България“ прилага във Велико Търново и страната същите стандарти за условия на работа, които са в сила в останалите над 40 предприятия на фирмата в Европа.

Със своята програма за развитие на служители с висок потенциал компанията си е създала реноме на атрактивен работодател не само в региона, но и в страната и успява да привлече специалисти, които успешно са били реализирани в столицата или в чужбина.

През изминалата година фирмата е достигнала оборот от 170 млн. лева, като повече от 60% са реализирани от продажби на външния пазар. Несъмнено тези резултати влияят положително и върху външнотърговския баланс на страната.

Статистиката показва още, че оборотът на българските доставчици на фирмата надхвърля 80 млн. лева.

„КРОНОШПАН БЪЛГАРИЯ“ ПРОДЪЛЖАВА ДА ИНВЕСТИРА ЧУВСТВИТЕЛНА ЧАСТ ОТ ПЕЧАЛБАТА СИ В СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА.

На международното изложение на фирми от дървопреработвателната индустрия в Севиля електростатичният филтър за мокра очистка на газовете, който е в процес на монтаж и скоро ще заработи и  във Велико Търново, е определен за възможно най-добрата технология в бранша.

Двайсетгодишнината от встъпването си в България компанията ще отбележи с мащабна и социално ангажирана кампания. Със свои изделия компанията вече съдейства за обновяване на материалната база в детски градини и училища. А фондация „Кроношпан“ отново дава възможност за четиригодишно обучение в Babson College, САЩ, като разходите се поемат от фирмата.

Стилян НАЙДЕНОВ

12 коментара за “„Кроношпан“ промени местния пазар на труда, средната заплата в компанията надхвърля 1000 лв.

 • 09.10.2017 в 9:52
  Permalink

  Е какво толкова е станало. Стотина местни феодале ще оставят любовниците си без почивки на Малдивите и няма да карат най-новите лимузини за да могат да си намерят работници.

  Отговор
 • 09.10.2017 в 11:22
  Permalink

  В скоро време очаквайте бананови плантации – от 30г се цели унищожаване на интелекта на народа за да се ползва само за хамалска работа.
  А и защо не дават астрийски заплати ?
  Защо не казват че колкото дават заплати поне 2 пъти повече ще се изнесе печалба навън ?
  Толкова сме тъпи, че не може да осъзнаем че всички големи вериги и фабрики просто искат да ни експлоатират и вземат парите

  Отговор
 • 09.10.2017 в 12:40
  Permalink

  Юли месец т.г. писахте “ В края на лятото „ Кроношпан“ отваря 200 работни места с начална заплата около 1000 лв.“, а сега стана средната работна заплата близо 1000 лв. След няколко месеца ще напишете, че максималната заплата ще е 1000 лв….

  Отговор
 • 09.10.2017 в 13:26
  Permalink

  Странно как при липсата не само на квалифицирани кадри, ами и изобщо липса на всякакви кадри се поддържат толкова ниски заплати, толкова ли немогат да осъзнаят тия работодатели, че изгониха младите, а и не само тях заради тва да може тяхната печалбичка да не намалее с малко поне ( на работодателите ) … Дано пък тия малко от малко да повлекат крак и да заприличат на нещо доходите на хората !

  Отговор
 • 09.10.2017 в 14:05
  Permalink

  Не знам колко е променил пазара, но определено промени качеството на въздуха! Като пишете такива хвалебствия, защо не споменете и какъв огромен дял в замърсяването на въздуха има? Хората в Бургас ги гонят, нашите ги приеха с отворени обятия.

  Отговор
  • 09.10.2017 в 15:52
   Permalink

   …а и останахме без гори – тез мощности трябва да се захранват яко…

   Отговор
 • 09.10.2017 в 18:56
  Permalink

  Браво на г-н Стилян Найденов! Колко много труд за нищо. Защо не написахте такава голяма статия за отровите, които погълнаха хората от кв. Бузлуджа преди време, ами потулвахте всичко? Медиите бягахте от тази тема като опарени. Я елате дори и сега около 8.00 ч. сутринта в парка на този квартал да подишате „чист“ въздух с аромат на дървесина. Нищо, че всичко е в нормата. Хората не са прости, знаят накъде духа този вятър.

  Отговор
 • 09.10.2017 в 19:28
  Permalink

  Да съгласна съм . А от къде тази дървесина. И всичко законно ли ще е? Скоро ще станем от БАЛКАНИ ПОЛЯНИ. Ако не се обединят държавата и отговарящите за добив на дърва. Абе направо си е МАФИЯ.

  Отговор
 • 09.10.2017 в 23:57
  Permalink

  Сутрин на влизане в Търново се вижда най-добре „ приноса” на кроношпан за Търново

  Отговор
 • 10.10.2017 в 9:28
  Permalink

  „Близо“ 1000 лева, значи около 900 лева е средната брутна заплата, което е около 700-750 нето. Значи работниците получават около 500-600 лева чисто. Въпрос на джурналистическа интерпретация 🙂

  Отговор
 • 10.10.2017 в 12:10
  Permalink

  Някой някъде беше обяснил понятието „средна работна заплата“: Шефът яде кюфтета. Работникът голи картофи. Средно двамата ядат мусака. :))))

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *